A szárnyvégek és a csillapítók lékerekítéseit 3x3-as fenyőlécből készítettem gőzöléses
eljárással. A gőzöléshez elkészítettem a Hársfalvi : Repülőmodellezés könyvéből az ún.
gőzölő készüléket. Az alapja egyszerű falap, amit célszerű magasra készíteni, hogy a
lécet meg tudjuk hajlítani és ne érjen bele az asztalba. A hajlítási felületet 0,5 mm.es
alulemezből készítettem. Esőcsatorna lefolyócső egy 5 cm széles szelete tökéletes.
Két oldalt rászögeltem a faalapra. A lemeznek legen egy nagyobb R10-es és egy kb.
R2-es sugarú felülete.
A képen létszik, hogy egy mécsessel üzemel és alá kellett tennem egy magasítót, hogy jobban melegítse a lemezt.
A gőzölés menete: A kívánt hosszúságú fenyőlécnél 5 cm-el hosszabbat szabjunk le és áztassuk be vízbe.
Nem kell sokat 10-15 perc már elég, de az nem baj ha tovább ázik.
A megázott lecekről kézzel lehúzom a fölösleges vizet, majd a forró lemezre kézzel rányomva hajlítom meg a lecet.
Figyeljünk arra, hogy csak rövid 3-4 cm-es szakaszon hajlítsuk a lecet és mindig legyen az ujjunk a hajlított felületen.
Miután a nagyobb íven meghajlítottuk, egyből térjünk át a kisebb ívű hajlításra, mert még a gőz hatására
lazák a fa rostjai így törés nélkül tudjuk meghajlítani. A lángot mindig úgy állítsuk be, hogy mindkét felületet melegítse.
Nem kell elkeseredni, ha első nem sikerül, ki kell tapasztalni. Próbálkozzatok 2x2-es vagy 2x3-as léccel, vastagabbat
nem is nagyon szoktunk használni. Kézre vigyázzatok, de ha vigyáztok, akkor megsütitek néha.
(Balzával és bambusszal nem fog menni!)