Tegnap szerencsém volt.
Leszállás után éreztem, hogy nagyon kotyog a rotorbefogó a kereszttengelyen, megnéztem, és a befogó már tudott fel-le csúszkálni a kereszttengelyen. Repülés közben semmit nem lehetett észrevenni belőle, semmi rezonancia nem volt (mivel a kereszttengely is be tud csúszni a neki megfelelő helyre a damperekben), és nem éreztem az irányításban sem változást.
Először arra tippeltem, hogy egy csapágy hullott szét benne (jártam már máshol EZO csapággyal is úgy, hogy egyszerűen széthullott a házában, pedig még nem rágott vagy kotyogott), de mikor itthon nekiestem szétszedni, éreztem, hogy az egyik csavar teljesen laza. Na ez a csavar így jött ki:

Arról van szó, amin az alátét van. A végéből letört egy darab, ami benne maradt a kereszttengelyben, a csavar pedig szépen tekeredett ki a levegőben. Szerencse, hogy hamarabb leszálltam, mint hogy eldobta volna a lapátokat a gép.
Szerintem azért történt ez, mert a csavarokat úgy szoktam rögzítőzni (Loctite 243), hogy a végére teszek egy cseppet, és megy a helyére. Valószínű ezért maradt benne a vége, mert a csavar többi részét nem fogta a rögzítő. Tanulság: főleg itt, a kereszttengelynél kell rendesen berögzíteni a csavart, mert egyébként baj lehet belőle.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy nincs-e valakinek egy felesleges elfekvő SE V2 kereszttengely? Úgy emlékeztem van, de sajnos pont kereszttengelyem nincs itthon, minden más igen.
Üdv.: Zoli