Szerző Téma: Nagy benzines építése  (Megtekintve 2019 alkalommal)

Nem elérhető pittyu2

• Jedi mester
Nagy benzines építése
« Dátum: 2012. Május 05. - 20:25:47 »
Hali.Egy 50 cc benzines motorral épülő repcsivel kapcsolatban fel merült néhány kérdés:
 Érdemes-e kettős ( altankos ) kialakítást csinálni?
 A tartály levegő után pótlását hogy lehet megoldani ?
 Van valakinek kiforrott kapcsolási rajza az elektromos gyújtás zavarainak kiszűrésére ( jó lenne optikai kábellel leválasztani)
 Előre is köszi: pittyu

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
Re:Nagy benzines építése
« Válasz #1 Dátum: 2012. Június 14. - 17:01:54 »
Hali.Egy 50 cc benzines motorral épülő repcsivel kapcsolatban fel merült néhány kérdés:
 Érdemes-e kettős ( altankos ) kialakítást csinálni?
 A tartály levegő után pótlását hogy lehet megoldani ?
 Van valakinek kiforrott kapcsolási rajza az elektromos gyújtás zavarainak kiszűrésére ( jó lenne optikai kábellel leválasztani)
 Előre is köszi: pittyu
Most vettem észre a topikot, ha a továbbiakban is aktuális a téma kérlek jelentkezz.
Én optikai szállal kötöttem ösze a gyujtáskapcsolót a rádióval, ha érdekel a megoldás szivesen közlöm.
Különösebb zavarszürés nem kell, viszont a 2 elektromos rendszert tanácsos minél távolabb helyezni el egymástól. A gyujtás táp - vezetékét feltétlenül testelni a motorra egy kölön szállal és lehetöleg minden (a gyujtással kapcsolatos) vezetéket árnyékoló harisnyával behuzni és külön testelni.
Túlzott ovatosságnak tünik de tudjuk hogy az ördög nem alszik. :) Digitális szervó esetében tanácsos 5 cellás vevöakut használni

Nem elérhető pittyu2

• Jedi mester
« Válasz #2 Dátum: 2012. Június 14. - 18:25:59 »
Aktuális mert még nem repült a madárka. Nem én építem ,hanem az egyik barátom de munkahelyi és családi okok miatt kevés az ideje.
Az optikai dolog érdekel, vannak is LED oldali és vevő oldali (úgy látom  fototranyós )egységeim. Van lézeres is ,de azzal nem bajlódnák inkább.
Ha van konkrét kiforrott kapcsolásod, az jól jönne.

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
« Válasz #3 Dátum: 2012. Június 21. - 23:14:52 »
Egy szervóban a motor helyett IR LED (persze elötétét ellenállásasl)
A vevö rész egy IR fotótranzisztor amely egy tranzisztrt vezérel amelynek a terhelése  egy relle vagy esteleg egy kapcsló tranzisztor( FET) (én rellét használtam)
A rádióval egyszeren be és ki kapcsolni lehet a gyujtást és a 2 renszer közt 1 optószál van.

Nem elérhető altima

• Jedi
« Válasz #4 Dátum: 2012. Június 22. - 09:24:48 »
Szia!

Nem követendő példa ahogyan én csináltam, de megosztom. (azért írtam hogy nem követendő mert a véleményeket viszont nem szeretném megosztani)

Minden plusz elektronikától borsózik a hátam.
A relét én kizártam, mert sajna ezek a benzinesek rázkódnak és nem is kicsit a relének ez gondot okozhat.

Próbáltam a legegyszerűbben megoldani.

Lényeg:

A karbin van egy csavar ami az alapjáratot hivatott beállítani, ez mechanikusan a pillangószelepet a kúpos végével kitámasztja. Na ezt kivettem.
Az alapjáratot innentől a gázszervó trimmelésével oldom meg. Érdemes lötyögés mentes snapperes, bovdenes megoldást használni.
A leállítást pedig pont ugyan úgy ahogyan a metilesnél, cutoff mixel megoldható. Gyakorlatilag a pillangó szelep max. zárásával a motor leáll.

Nekem működik bevált.

Nem elérhető pittyu2

• Jedi mester
« Válasz #5 Dátum: 2012. Június 22. - 17:33:58 »
Köszi ,jó ötletes megoldások. Fogaskerék hibás szervót már én se dobok el .