Szerző Téma: Hogyan kezdjem, egy kezdő kezdő kérdései!  (Megtekintve 26769 alkalommal)

Nem elérhető tubi

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
    • Miskolci RC Modellező Egyesület
Re:Hogyan kezdjem, egy kezdő kezdő kérdései!
« Válasz #270 Dátum: 2011. December 21. - 11:46:33 »
Itt: http://miskolcrc.hu/?page_id=265 Megtalálod a választ!  :)
L. Krisztián telefon:+36304568681 
E-mail: posta@miskolcrc.hu mrcmegyesulet@citromail.hu

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
  • Noszmüller Gábor Madocsa & Paks ;-)
« Válasz #271 Dátum: 2011. December 21. - 12:29:03 »
Szia TEK

Tubi álltal linkelt oldalon jól össze szedetten megtalálsz mindent.
Egy általad említett megoldásról viszont nincs infó.

Ez az ívelő amit et is említettél. A nagy gépeken ez a szárny törzshöz közelebb eső részén van. Ezt többnyire nem* emelkedésre mint inkább a gép kilassítására használják. ívelő lapok használatakor plusz gázadás mellett a szárny geometriájának megváltozása végett több felhajtó (emelő erő) ébred ezért kissebb haladási sebesség mellett is levegőben marad a gép. A plusz gázadásra meg azért van szükség mert a megváltozott szárny geometria miatt a légellenálás is megváltozik és áteshet a gép ha túl lassul.

A kissebb gépeknél ahol nincs külön csűrő és ívelő lap külön ott mix funkcióval oldják meg az ívelő lap működését.
Ennél a megoldásnál a csűrőlapokat működtető szervók nem köthetők "Y" kábellel a vevőhöz hanem külön csatornára kell kötni a vevőn. Ezután az adó programozásával tudjuk elérni, hogy a két kormánylap egy kapcsoló hatására ne ellentétesen hanem együtt mozogjanak.

Igazábó én még nem építettem sem ívelő lapos sem pedig mix megoldással ívelős gépet. Pedig hasznos dolog leszálásnál főleg ha szűkös a hely a kifutó hossza vagy a besiklás végett.

* Vagy akár emelkedésre is ha rövid a kifutó és normál sartal nem lehet elég magasságot nyerni a kifutó végére.
Ausztriában Punitz-ban egyszer volt szerencsém élesben kipróbálni, nehogy megskalpoljuk a fenyőfákat.
Mivel még nem volt karácsonyi szezon így a fevágott fenyőcsúcsok kárba vesztek volna...
 ;D ;D ;D

Üdv:Noszmüller  Gábor  +36 20/345-10-74
Spectrum DX7

Nem elérhető sterby

• Jedi
« Válasz #272 Dátum: 2011. December 21. - 12:49:45 »
Azért csak óvatosan a csűrők ivelőként való használatával. A csűrőlapok a szárny végei felé vannak elhelyezve hogy a fordulókhoz a lehető legnagyobb erőkart használják. Ha itt íveled, akkor nagyon könnyen átesés lesz a vége amit a szárny belső része nem lesz képes ellensúlyozni és az egyik szárnyvégen átfordul a gép (tapasztalat). Csűrőket elsősorban áramlásrontóként, spoilerként szokás használni, ilyenkor felfelé mozdulnak el egyszerre.

Nem elérhető sterby

• Jedi
« Válasz #273 Dátum: 2011. December 21. - 12:53:22 »
Ezt majdnem elfelejtettem, érdemes elolvasni http://www.cavalloni.hu/2000_2/repuleselmelet.htm

Nem elérhető TEK

• Padawan
« Válasz #274 Dátum: 2011. December 21. - 16:18:53 »
Koszonom a valaszokat. Persze folyamatosan turom a netet, es latom messze van meg az, hogy nekem repulom legyen.
Leginkabb az epites foglatkoztatja a fantaziamat, de meg nem talaltam alkalmas tervrajzot.
Arra is gondoltam, hogy eloszor azert valami felaldozhatobb geppel kellene kezdeni, de az elso leszallasnal apro darabokra toro gyari modellert sincs kedvem penzt aldozni. A hazi gep talan javithatobb.

http://www.rcmodell.com/shop/product_info.php/cPath/25_258/products_id/1154

Ezt nezegettem, de szerintem ezt kint elfujja a szel, teremben pedig rogton a felszallas utan torom apro darabokra.

Egyben biztos vagyok. Ha meglesz a gepem, azt nagyon gyorsan ossze fogom torni.

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #275 Dátum: 2011. December 21. - 16:55:59 »
Szerintem kezd valami egyszerű lapgéppel!
Ha már eldöntötted mit szeretnél írd meg és utána nézek hátha megvan a rajza.

Spectrum DX7

Nem elérhető TEK

• Padawan
« Válasz #276 Dátum: 2011. December 22. - 16:33:57 »
Max 1 meteres murepulore gondoltam, aminek nagyjabol repulogep formaja van. Olyan amibol nem lognak ki a szervok es tolorudak, valamint a boritasa is sima es festheto.

Valamint meg lenne egy olyan kerdesem, hogy hol erdemes faanyagot vasarolni. Mert probakepp egy websopban osszeklikkeltem nemi anyagot, ilyet is olyat is, hogy legyen. Erosen visszafogtam magam, de gyorsan 50000 fele porgettem a szamlalot. :)

Nem elérhető altima

• Jedi
« Válasz #277 Dátum: 2011. December 22. - 16:54:16 »
Valamint meg lenne egy olyan kerdesem, hogy hol erdemes faanyagot vasarolni. Mert probakepp egy websopban osszeklikkeltem nemi anyagot, ilyet is olyat is, hogy legyen. Erosen visszafogtam magam, de gyorsan 50000 fele porgettem a szamlalot. :)

Balza lap, fenyőléc kapható a praktikerben is

Nem elérhető aksi

• Jedi
« Válasz #278 Dátum: 2011. December 22. - 20:46:47 »
Erosen visszafogtam magam, de gyorsan 50000 fele porgettem a szamlalot. :)

1 tábla depron 1200 Ft amiből kijön egy db repcsi.
Ahogy te számoltad abból 50 db repcsi,ha minden nap összetörsz egyet akkor is 50 napig tucc reptetni,és bizzunk benne hogy nagyjábol + is tanulod a repitést.
Az ötveneggyedik repcsit pedig már nem fogod összezuzni, és jöhetnek az örömteli repitések.

Ez  csak az én magánvéleményem.
Ez egy olyan játék,amely rendkivül izgalmas és kimerithetetlen.

Tapsi

• Vendég
« Válasz #279 Dátum: 2011. December 22. - 21:03:12 »
Csak beleszólok. Az első gépedet tutira törni fogod. Ne foglalkozz a külsővel, legalábbis kezdetben. Ha csak nem az építés öröméért csinálod.
Akkor viszont a vitrinben a helye.
Az első géped jó legyen, ne szép. Ha már műrepülővel kezded, akkor a lapgép tökéletes, bár lóg belőle minden. ;D
Viszont mindenhez hozzáférsz, és hidd el kell majd javítani. A fiamnak használtan vettem egy ilyen gépet, nagyon olcsón, és mindent meg lehet vele repülni.
Habgépet 20-30000 forintból ki lehet hozni, adó nélkül. Abból nem lóg a bele. ;D Kis ügyességgel nagyon pofásra meg lehet csinálni, és sokat bír.

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #280 Dátum: 2011. December 22. - 21:13:31 »
Max 1 meteres murepulore gondoltam, aminek nagyjabol repulogep formaja van. Olyan amibol nem lognak ki a szervok es tolorudak, valamint a boritasa is sima es festheto.

Ajánlanám neked is a HYPE 1000-est ITT A TOPIKJA
Ha belevágsz elküldöm a rajzát. Elég egyszerű megépíteni és baromi látványos amellett hogy jól repülhető.

Spectrum DX7

Nem elérhető Attilams

• Midikloriád
  • *
« Válasz #281 Dátum: 2011. December 24. - 13:34:27 »
Üdv mindenkinek!

Nem rég megérkezett a hobbykingtől a két részes karbon futószáram a bellanca alá.
Az lenne a kérdésem van e valami praktika, ami a két részes futószárat összetartja.
Mert egy esetleges rosszabb landolásnál könnyebben kitörhet az egyik, mivel nem egy anyag.
Vagy tévedek? 

Nem elérhető sterby

• Jedi
« Válasz #282 Dátum: 2011. December 24. - 15:20:59 »
Egy rétegelt lemezre csavarozd fel a két szárat egy-egy csavarral, esetleg epoxyval befixálhatod. Én két carbonszállal is összekötöttem, egyszerűen ráraktam epoxyval. Ezt az egész szerelvényt pedig egy-két carbonszállal lehet üzembiztosan felragasztani a habra hogy ne forduljon ki alóla a gép önsúlyától.
A lényeg hogy keményebb leszállásnál ne a habból törjön ki hanem inkább kiforduljon a szár. A carbonszálak plusz rugalmasságot adnak ehhez.

Nem elérhető czira

• Jedi
« Válasz #283 Dátum: 2011. December 25. - 11:12:30 »
Sziasztok!

Azt hiszem nekem is szűk már a talaj, és én is megfertőződtem a repüléssel.  ;) Eddig csak autóztam, de már régebben elkezdtem érdeklődni a repülőzés után, ám akkor hamar abbamaradt a lelkesedés. Most azonban már nincs visszaút, távirányítót és szimulátor kábelt már beszereztem, megy a gyakorlás ezerrel :)
Közben olvasgatom lelkesen a fórumot, nagyon hasznos ez a topik számomra. Először valami olcsó kész gépet szerettem volna venni, de most úgy döntöttem megpróbálok valami egyszerűbb habgépet összerakni.
Első körben egy Ultron-ra gondoltam, ez viszonylag egyszerűnek tűnik. (Később pedig talán egy Extra 330-as, az a hajlítások miatt bonyolultabbnak néz ki, de még majd meglátom)
A kérdésem az lenne, hogy a Diego-s zöld depron utánzatnál is működik a UHU-s zsanérozás?

Előre is köszi!
TRF (Fijon) 416 MDF, TRF 416WE, Tamiya TB-03, Tamiya DF-03

Nem elérhető sterby

• Jedi
« Válasz #284 Dátum: 2011. December 25. - 11:23:45 »
Biztos hogy első gépnek egy sportgépet akarsz? Először a repülés, a pontos leszállást kell gyakorolni, ehhez nem elég csak a szimulátor. Ha egy sportrepülőt elengedsz, nem fog neked önállóan beállni siklásra. Ha egy pillanatra elkevered az irányokat nem fog elengedett botokkal levitorlázni hanem csúcssebességgel becsapódik a talajba.
Elsőnek a legjobb szerezni egy Easy Start vagy valamelyik klónját. Lehet vele körözni, loopolni, megérzi a termiket és átesésben is max. az orrát adja le.