Szerző Téma: Spitfire  (Megtekintve 6281 alkalommal)

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
  • Noszmüller Gábor Madocsa & Paks ;-)
Re:Spitfire
« Válasz #30 Dátum: 2011. Január 16. - 19:38:33 »
Az egyik oldalon mint ha ennyit írtak volna...
Persze a tapasztalat fontos!

Üdv:Noszmüller  Gábor  +36 20/345-10-74
Spectrum DX7

compcenter

• Vendég
« Válasz #31 Dátum: 2011. Január 16. - 19:44:29 »
Berepülés majd megmondja

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #32 Dátum: 2011. Január 16. - 19:47:37 »
Minden bizonnyal.
De sajnos az húzódik. Bár a gépet 1-2 délután be lehetne fejezni, sajnos nem lesz kész csak február elején.
Csütörtökön kimegyek Ausztriába és csak 2.-án jövök meg...  :-\

Spectrum DX7

eduardo

• Vendég
« Válasz #33 Dátum: 2011. Január 17. - 15:11:46 »
Mint mondottam nem sokat értek az ilyen motorokhoz, úgy hogy ne nagyon nevesetek ki a következő kérdésem miatt >:( ;D
A kipufogóból nem szokott valami meleg levegő, vagyis nem levegő, hanem égéstermék(jelenesetben gáz) kijönni ???
Mert az lehet, hogy nem használ ennek a habnak ::)

Komolyan lehet, hogy nagy hülyeség :-[
Kössz a megértést!

Szép időt, jó repülést!

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #34 Dátum: 2011. Január 17. - 17:55:52 »
A kérdés jó.

De ha tovább gondolod a dolgot máríi belép a képbe az az iszonyatos mennyiségű levegő amit a prop elküld a gép körül.
Szal mivel max a sugárzó hő okozhatna gondot az sem fog mert az megint olyan helyen lép fel ahol fával van körbevéve.

Érdekes dolog a hőtan.  Ha egy műanyag kávéspohárba vizet teszel és megpróbálod kiégetni mondjuk cigaratta csikkel nem fog menni.... Ha kiöntöd a vizet máris ott a lyuk.
Ez a hőáramlásnak köszönhető. Igaz a víz sokkal nagyobb hőelvonó képességgel bír mint a levegő de esetünkben jó nagy mennyiségben áramlik a forró dolgok körül.

Az orkúp már jóval aggályosabb amit PET -ből akarok zsugorítani. De ezzel is csak akkor van gond ha a motor már áll és nincs ami elvigye a motor hőjét.
Ezen is eszeltem már, és arra jutottam, hogy belülről kap egy réteg alufóliát, hőtükörnek. Meg a felső felére egy szellőzőt, így  kialakulhat némi áramlás magától is és nem akkumlálódik annyi hő az orrkúp alatt.

Reményeim szerint...  ::)

Spectrum DX7

eduardo

• Vendég
« Válasz #35 Dátum: 2011. Január 17. - 20:53:14 »
Igen én is forraltam már műanyag pohárban vizet  ;D
Sőtt már injekciós tubusban is( ha szétrántod felforr , mivel lecsökken a nyomás egészen látványos ;))
Egyébként meg nem makett ez, hogy áljon, én mikor füstbombát gyujtottam meg a cessna hasán, akkor egy darab nyáklapot tettem alá, az tökéletesen szigetelt, vagyis hát elvete a hőt ::)
Sok sikert!

Szép időt, jó repülést!

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #36 Dátum: 2011. Január 18. - 18:51:41 »
Hy

Ma megint haladtam egy kicsit. Holnap szolgálat. este talán tudok egy kicsit foglalkozni vele. CSináltam képet is de ma már nincs kedvem vacakolni vele. Holnap felteszem.
Kész a szárny szervók bennevannak, A hátulja is kész ott is bent vannak a szervók. Még nincs elrejtve azon még gondolkodom.
Még az orr részen kell egy kicsit balzázni.
Persze holnap nem lesz kész. Csütörtökön elutazok úgyhogy állni fog a projekt.

Spectrum DX7

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #37 Dátum: 2011. Január 18. - 18:52:59 »
Ja igen.

A szárny nem vagyis minimálisan csavarodik. A fenyő borda is elégnek tűnik. De majd a levegőben kiderül.

Spectrum DX7

compcenter

• Vendég
« Válasz #38 Dátum: 2011. Január 18. - 19:45:05 »
Az orkúp már jóval aggályosabb amit PET -ből akarok zsugorítani.

kézzelfogod inditani?

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #39 Dátum: 2011. Január 18. - 20:42:57 »
Igen a PET miatt én is parázok de talán a hőtükör elég lesz .
Ha nem akkor láttam az OBI-ban egy vékony habot alu borítással az már valószínű, hogy elég védelmet nyújt majd.
Minden esetre nem a levegőben fogom tesztelni.

Majd a tűzoltóságon csinálok egy motor próbát. Ott úgyis minden sarkon van egy tűzóltó készülék...  ;D

Sajnos nekem még nincs starterem de az egyik helyi modellező felajánlotta kölcsönbe...

Spectrum DX7

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
« Válasz #40 Dátum: 2011. Január 18. - 20:54:39 »
A pilóta fülke alja is még kidolgozás alatt, majd ha kész lesz a kabin tető akkor még igazítok rajta...

Szépen haladsz, tetszik a gép, amivel nem vagyok megelégedve az az hogy a vizszintes vezérsik szerintem nem éppen élethü de lévén hogy nem makettröl van szó nem okoz különös gondot, De ha akarod  korrigálni átküldöm  a rajz léptékhü méretét. Természetesen kell tudjam a vezérsik fesztáv pontos méretét. Ha van CAD programod akkor nagyon pontos rajzot tudok küldeni. Amire külön felhivom a figyelmedet (amig nem késö )az az hogy a futómüvet tanácsos elötolni az eredeti géphez képest mert a kerék nagyon közel van az egyensuly központhoz és a gép legkisebb terhelésnél  is hajjlandó órra bukni. Aszfalt kifutón is kell huzzam a magasságit amig akkora lessz a sebesség hogy a vizszintes csilapitó képes kompenzálni a kerék fékezö hatását. Tehát tanácsos hogy a kerekek a belépö él körül legyenek (esetleg egy pár cm-el elötte) Nem léptékhü  de a talaj sem léptékhü. Ez a tapasztalatom,de nem csak az enyém, a makettel versenyzö kollégám is sok légcsavart tört  a futómü miatt.

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
« Válasz #41 Dátum: 2011. Január 18. - 20:57:30 »
Igen a PET miatt én is parázok de talán a hőtükör elég lesz .
Ha nem akkor láttam az OBI-ban egy vékony habot alu borítással az már valószínű, hogy elég védelmet nyújt majd.
Minden esetre nem a levegőben fogom tesztelni.

Majd a tűzoltóságon csinálok egy motor próbát. Ott úgyis minden sarkon van egy tűzóltó készülék...  ;D

Sajnos nekem még nincs starterem de az egyik helyi modellező felajánlotta kölcsönbe...
Ja, sajnos a PETünk már nem a régi :(

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
« Válasz #42 Dátum: 2011. Január 18. - 21:11:20 »
Na és még egy tanács.
A szárnyba , ott ahol a futómü lessz ragassz be egy 16-20X6-8mm keményfa lécet amely egy pár bordához vagy legalábbis bordacsonkhoz van kötve. Ellenkezö esetben becsukható futómüved lessz (azaz az elsö keményebb leszállásnál az acéldrót futószár kitörik a szárnyból és a kerekek a szárnyban kötnek ki. :(

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #43 Dátum: 2011. Január 18. - 21:12:53 »
Köszönöm az észrevételt.
Igen van CAD- om De csak 2006-os. Illetve megvan a legfrissebb is de a suliban ezt használjuk így ez van fenn a gépemen.
A vízszintes vezérsík nekem is szúrja a szemem és a merevítést is úgy tettem be, hogy lehessen a szárny formán csiszolni.
De mivel a rajzot én csináltam és nem sikerült az ívet elkapnom így még nem nyúltam hozzá.
Ha elküldenéd a rajzot az nagy segítség lenne...

A kerékfelfüggesztés már nekem is szeget ütött a fejemben. A rózsaszín Fokker RD1-el is ez volt a probléma. Minden leszálás fejenállással végződött.
Így itt igaz későn de előrébb vittem a felfüggesztést. A szárny középső fa részébe tettem egy merevítést amire majd némileg jobb pozícióban lehet rögzíteni a futóművel mint az eredetin. Igaz ez egy kicsit eltér az eredeti megoldástól.
De majd igyekszem egy olyan futót összehozni ami hasonlít egy kicsit az eredetire.

Spectrum DX7

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #44 Dátum: 2011. Január 18. - 21:15:18 »
Hmmm
Nem hagy nyugodni a az orrkúp kérdése.
Lehet megcsinálom balzából...
Bár az nagyon nagy meló lenne....