Kedves Péter!
Fantasztikusan aktív vagy. Soha nem gondoltam volna, hogy ennyi fórumon osztod bölcs tanácsaidat. Remélem, hogy az elvetett mag mindenütt kicsirázik.
A fenolgyanták és az erős oxidálószerek ártanak a polietilénnek, ezen kívül hajlamos a feszültségkorrózióra. (A feszültségkorrózió azt jelenti, hogy a termék gyártása során befagyott belső feszültségek idővel lehetnek nagyobbak, mint a terméket összetartó erők, ilyenkor a termék megreped. (Zsurkov szabály – öregedés).) A polipropilén nem hajlamos a feszültségkorrózióra, és hőállóbb is.
A polietilén vegyszerállósága a fenti kivételektől eltekintve kitűnő, ellenáll az acetonnak, metanolnak, benzinnek, gázolajnak, savaknak, lúgoknak, stb. Ha egy flakon nyúlik (duzzad) az üzemanyagban, akkor vagy nem polietilén, vagy valamilyen kopolimer. A flakon alján lévő recikling jelben kell feltüntetni a flakon anyagát.
Egyébként a modell tankjában lévő üzemanyagot illik kivenni akkor, amikor befejeztük a repülést (hajózást, autózást).
Ránéztem a fórumra, és meglepődtem az árakon. Az a néhány vacak a flakon mellett biztosan nem ér négyezer forintot. A többi nyilván a doboz ára.
Üdvözlettel:
Molnár József
(Vegyész)