Szerző Téma: Galthan's plane! (Kezdő)  (Megtekintve 1888 alkalommal)

Galthan

• Vendég
Galthan's plane! (Kezdő)
« Dátum: 2010. November 14. - 21:39:06 »
Sziasztok!

Elszeretnék kezdeni modellezni, nézegettem itt a RTF kiteket, de mégis más lenne ha én építeném a saját gépemet! (Jól elszórakoznék vele :D )

Semmilyen tudásom nincs, szóval nagyon az alapokkal kéne kell kezdenem!

Először is mi legyen a gépem "agya" vagyis az elektronika! Összeválogattam egy számomra kedvező pack-ot!:
-2,3,4db szervó attól függ lesz a csűrő a gépben! Én erre a 9g-osra gondoltam, de még szóba jöhet a 4.3-as illetve a 3.7g-os!
-egy 2600KV-os Outrunner Brushless Mocira gondoltam, de lehet jobb lenne egy gyengébb 1500-ös?
-egy 20A-es szabályzó vagy egy 10A-es!
-egy pár darab propeller 4.75 x 4.75-es  vagy egy nagyobb 6 x 5-ös?
-végül de nem utolsó sorba az adó-vevő! Én az ára miatt erre gondoltam FlySky FS CT6B, itt MO-n is árulják kicsit drágábban :S
-Milyen akksi és töltő legyen? Lipo vagy NiMh? Ti milyet ajánlotok?
Ez így összesen kb 12000Ft+akksi!

Esetleg amiket kihagytam légyszi pótoljátok, mert ha elkezdem a gépen akkor nem akarok több hetet vátni mire kész lesz ileltve rohangálni a legközelebbi RC boltba :S (Gondolom egy csomo kis alkatrészt kihagytam, ebben kérném segítségetek!)

A másik nagy kérdés h milyen legyen a gépem és miből legyen, ebben is kérném a segítségetek!
Valami kezdőnek is egyszerűen elkészíthető hab képre gondoltam, de milyen hab legyen?
Tervrajzok ajánlásoknak is nagyon örülnék!
Csürős vagy csak oldalkormányos legyen?
Ez a kis gép eléggé tetszik, de milyen nehéz lenne elkészíteni illetve rajzokat hol találhatnék hozzá?

A segítséget nagyon szépen köszönöm!
Gábor

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
  • Noszmüller Gábor Madocsa & Paks ;-)
Re:Galthan's plane! (Kezdő)
« Válasz #1 Dátum: 2010. November 14. - 22:24:31 »
Hy
Ha még egyátalán nem repültél akkor én nem ajálanám, hogy elsőre 3D géppel kezdj!
Nézz ki inkább valami trénert elsőnek. Gondolom máz szimulátoroztál.... A valóságban azért nem egészen úgy megy mint a monitoron...

De ha ragaszkodsz a videón lévő géphez akkor inkább egy 1000 körüli KV értékű moci kellene nagy proppal... A 3D nél jo ha van nagy prop szél.

Nézz jól körül a fórumon ! Olvasgass!

Üdv:Noszmüller  Gábor  +36 20/345-10-74
Spectrum DX7

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #2 Dátum: 2010. November 14. - 22:26:38 »
Itt is rengeteg kérdésre választ találsz !
http://borsodircmodell.hu/index.php/topic,570.0.html

A hozzászólásom alján találsz egy linket. Ott találsz egy csomó rajzot. Midenfélét.

Spectrum DX7

Nem elérhető Pintyoke

• Jedi moderátor
  • Jedi mester
  • Budapest M5-M0 KÖRNYÉKE
« Válasz #3 Dátum: 2010. November 14. - 22:39:39 »
Sziasztok!

Elszeretnék kezdeni modellezni, nézegettem itt a RTF kiteket, de mégis más lenne ha én építeném a saját gépemet! (Jól elszórakoznék vele :D )

Semmilyen tudásom nincs, szóval nagyon az alapokkal kéne kell kezdenem!

Először is mi legyen a gépem "agya" vagyis az elektronika! Összeválogattam egy számomra kedvező pack-ot!:
-2,3,4db szervó attól függ lesz a csűrő a gépben! Én erre a 9g-osra gondoltam, de még szóba jöhet a 4.3-as illetve a 3.7g-os!
-egy 2600KV-os Outrunner Brushless Mocira gondoltam, de lehet jobb lenne egy gyengébb 1500-ös?
-egy 20A-es szabályzó vagy egy 10A-es!
-egy pár darab propeller 4.75 x 4.75-es  vagy egy nagyobb 6 x 5-ös?
-végül de nem utolsó sorba az adó-vevő! Én az ára miatt erre gondoltam FlySky FS CT6B, itt MO-n is árulják kicsit drágábban :S
-Milyen akksi és töltő legyen? Lipo vagy NiMh? Ti milyet ajánlotok?
Ez így összesen kb 12000Ft+akksi!

Esetleg amiket kihagytam légyszi pótoljátok, mert ha elkezdem a gépen akkor nem akarok több hetet vátni mire kész lesz ileltve rohangálni a legközelebbi RC boltba :S (Gondolom egy csomo kis alkatrészt kihagytam, ebben kérném segítségetek!)

A másik nagy kérdés h milyen legyen a gépem és miből legyen, ebben is kérném a segítségetek!
Valami kezdőnek is egyszerűen elkészíthető hab képre gondoltam, de milyen hab legyen?
Tervrajzok ajánlásoknak is nagyon örülnék!
Csürős vagy csak oldalkormányos legyen?
Ez a kis gép eléggé tetszik, de milyen nehéz lenne elkészíteni illetve rajzokat hol találhatnék hozzá?

A segítséget nagyon szépen köszönöm!
Gábor

Szia!

Magamból kiindulva / kevesebb időt szánok a faragásra/  én egy Q-Start ajánlanék, vagy  Q-Sky kínálatából a lap Extra 330-at. És össze is rakhatod.  ;)

Galthan

• Vendég
« Válasz #4 Dátum: 2010. November 15. - 20:30:17 »
Szia!
Magamból kiindulva / kevesebb időt szánok a faragásra/  én egy Q-Start ajánlanék, vagy  Q-Sky kínálatából a lap Extra 330-at. És össze is rakhatod.  ;)
Hello!
Köszönök a remek ötletet!
Ahogy látom csak a Q-star van csak oldalkormányosan, ezért azt fogom megvenni, azt majd ha belejövök veszek hozzá egy csűrős szárnyat!

Olyan kérdésem lenne h ez a csűrő vezérlés hogy van megoldva 2 szervoval?
Vagyis a 2 szervó egy csatornára csatlakozik, de hogy? Vagy nem?
Itt egy kép: KÉP

Esetleg valahol nincs leírva h h kell "beelektronikázni" egy gépet?

Olvasok én ezerrel napi több órát :D

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #5 Dátum: 2010. November 15. - 20:44:20 »
Egy "Y" kábellel vannak összekötve.
De ha van egy komoly rádiód teheted külön csatornára...  ;)

Spectrum DX7

Galthan

• Vendég
« Válasz #6 Dátum: 2010. November 15. - 21:27:27 »
Egy "Y" kábellel vannak összekötve.
De ha van egy komoly rádiód teheted külön csatornára...  ;)

Aha köszönöm!
Hát még messze van az amikor csűrő-t kell beszerelnem :D
De addig is lenne pár kérdésem!
A csűrő úgy müködik h az egyik szárny lefelé míg a másik szárny felfelé néz, nem?
Egy ilyen távom lesz erre hogy kötném rá külön csatornára? Vagyis mely csatornákra mit kötnék?

Köszi!

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #7 Dátum: 2010. November 16. - 18:48:29 »
Sajnos ebben nem tudok segíteni...
Nekem egy egysejtű 40 MHz -es távom van... Már az is luxus rajta hogy a servók működési irányár meg lehet fordítani....  :-\
Szal én inkább lemegyek egy műszaki boltba és veszek egy darab szalagkábelt amit szétfejtek és forrasztok a végeire csatikat...

Spectrum DX7

Nem elérhető BK_Attis

• Lakhely: Sajóörös
  • Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
  • Élni, Élni hagyni és embernek maradni!
    • Flying Angel
« Válasz #8 Dátum: 2010. November 16. - 22:21:16 »

A csűrő úgy müködik h az egyik szárny lefelé míg a másik szárny felfelé néz, nem?

Köszi!

A meghatározás nem teljes van rendben!  :-[
A repülő gépnek a szárnyai nem mozdulnak csak a csűrők.  ;)
Ha balra akarsz csűrővel fordulni akkor a bal szárnyon felfelé mozdul el a csűrőlap a jobb szárnyon pedig lefelé.
A jobbra fordulásnál pedig a jobb csűrőlap tér ki felfelé és a bal lefelé.

Egy ilyen távom lesz erre hogy kötném rá külön csatornára? Vagyis mely csatornákra mit kötnék?

Köszi!

Általában a mostani vevőknél a csatorna kiosztás megszokott vagy hasonló egyezni.

1ch- szabályzó
2ch- csűrő jobb vagy bal passz
3ch- magassági
4ch- oldal
5ch- csűrő jobb vagy bal?

De ha már megtaláltad a szabályzó helyét akkor már csak próbálgatod is megtalálod mindennek a helyét!  ;)

Végcél a kék ég vagy? 2,4Ghz/2,4Ghz
Üdv: Krajcz Attila
0670/325-6476
borsodircmodell.info@gmail.com

eduardo

• Vendég
« Válasz #9 Dátum: 2010. November 17. - 17:39:56 »
Nekem is gagyi a távirányítóm, de tud elég """sok""" mindent.
nekem az 1-es magassági, 2-es csűrő bal 3-as szabályzó 4-es oldalkormány 5-ös szabad 6-os csűrő jobb 7-es fékszárny, ha akarod, és van egy kapcsoló a távirányítóm oldalán, amire még nem jöttem rá. egy olyan csúsztatható, mint a fékszárnyé!!Hál istennek tud delta mixet, így az is kilőve!
Hát biztos nem sokat segít, de megpróbáltam!

Ui:mod2-es karkiosztásnál

Szép időt, jó repülést!

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #10 Dátum: 2010. November 17. - 21:03:20 »
Én simán szétkaptam a távomat és a gázkart tettem az 1-esre az oldalkormányt a 3-asra, 4-es 2-es magassági, 4-es csűrő....
Egyszerűen csak át kellett dugdosnom a potik csatijait.... No meg mivel amolyan fonáktamás vagyok a balkézre került a gázkar...  ;D
Ez a jó az egysejtű távban....  ;D

Spectrum DX7

eduardo

• Vendég
« Válasz #11 Dátum: 2010. November 18. - 13:31:19 »
nekem is ott van a gáz a bal kézen!!

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #12 Dátum: 2010. November 18. - 17:03:01 »
Szem ez csak megszokás kérdése!

Én amúgy balkezes vagyok de ebben a jobbkéz soviniszta világban sokszor azon veszem észre magam, hogy amit jobbkézzel fogok meg az később már úgy lesz természetes....  ;)

Spectrum DX7

eduardo

• Vendég
« Válasz #13 Dátum: 2010. November 18. - 21:32:21 »
Egyébként, bár én még lehet, hogy nálad is kezdőbb vagyok, de vennék kormányemelőket, tolórúd rögzítőthttp://www.rcmodell.com/shop/product_info.php/products_id/5986 erre gondoltam 2mm-es hegesztő pálcával tökéletesen működik nekem!!

Nem tudom mennyi a posta az ebay-on, de ez itthon van, és nem drága, ráadásul elég erős is(viszonylag)http://www.rcmodell.com/shop/product_info.php/products_id/270

Ehhez egy vagy több ilyen propeller megteszi kezdésnek:http://www.rcmodell.com/shop/product_info.php/products_id/84 :o

Ehhez a sárkányellátónál van 3000-ért 20A-es szabályzó!!

Hozzáteszem ez mind csak az én véleményem, és mint mondtam én sem olyan régen kezdtem, ráadásul én is jobban szeretem amit én építek ;D

UI:Szerintem: az 1500KV-s moci nem gyengébb, hanem erősebb mint a 2700-as, mivel ez (ha jól tudom) a voltonkénti fordulatot jelzi, így az 1500-at fordulóra nagyobb propeller kell, hogy meg legyen a húzóerő, így erősebbnek is kell lennie ::)
tehát, egyetértve gzax-al ink ::)ább a belinkelt motor, vagy hasonló gyártmányú 1000kv körüli nagyobb proppal!

Tehát ez mind csak javaslat, de nekem eddig bejött!!
Jó szórakozást a repüléshez!!
ja és vegyél sok uhuport vagy ragasztó pisztoly patront, mert kell nekem is elfogyott az elején ;D ;D ;D
Hajrá, és aztán beszámolni!!

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #14 Dátum: 2010. November 19. - 06:58:40 »
Az első gépemhet én is két propellert vettem...
Kevés volt....
Mivel a beálítások sem voltak jók és csak ugattam, hogy hogyan is kellene a második felszálásig tartott az első prop. És kb az ötödikig a második aztán szünet addig amíg a posta idefáradt a következő öttel....  ;D
Ezek a GWS propok nem nagy befektetések és jól bírják a strapát. Szel eleinte NE vegyél karbon  meg üvegszálas meg mindenféle firlifrancos propot....

Lehet hogy jobb a hatásfokuk(ezt nem állítom) de hidd el kezdeni ez is elég...
Először had alakuljanak ki a vészleszállási reflexek ;)

Spectrum DX7