Szerző Téma: EDGE 540 1175 mm  (Megtekintve 7659 alkalommal)

motyi96

• Vendég
Re:EDGE 540 1175 mm
« Válasz #30 Dátum: 2012. November 26. - 19:29:49 »
Köszi!
Próbálgattam a kisebb YAK-54 lapgéppel tanítani tesómat, de trénerkábel nélkül, csak nem győztem újat csinálni meg javítgatni, hiába profi már a szimulátorban, ezért inkább alkottam egy trénerkábelt. :)

Olvastam a Jimmi topikját, és nagyon szép, ügyes munka, csak én már így "natúr" nikecellel is el voltam szállva a gép súlyával rossz irányba, úgy meg főleg túl nehéz lenne. Vagy diegos habból építem újjá, vagy egy sárga 2cm vastag nagyon erős habból, amit a tüzépen vettem, de nem tudom sajnos mi a neve (majd rákérdezek).
Egyik modellező ismerősöm pedig ajánlott egy boltot Debrecenben, ahol valami jóféle habot lehet venni, ha arra járok, akkor majd benézek oda is.

*Szerk: A sárga habot sikerült beazonosítani, poliuretánnak hívják. Hátránya hogy nehéz, viszont nagyon erős.
Egyik barátom ajánlotta a styrodurt, körülszaglászom majd azt az irányt is. :)

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
  • Noszmüller Gábor Madocsa & Paks ;-)
« Válasz #31 Dátum: 2012. November 26. - 21:08:11 »
A különböző színű habok különböző sűrűségűek. A zöld hab jött be eddig a legjobban. A többi vagy túl nehéz( a kék és a zöld között 20-30%  különbség is van a zöld javára). Egyfajta sárga habot próbáltam már de amellett, hogy könnyű nagyon törékeny volt. 
Ez utóbbi egész citrom sárga volt....

Üdv:Noszmüller  Gábor  +36 20/345-10-74
Spectrum DX7

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #32 Dátum: 2012. November 26. - 21:13:29 »
Egy biztos Ha acélból építjük a gépet akkor max behorpad. Már ha mozgásra tudjuk bírni.
Szóval ne ess át a ló túloldalára. Ezeket a madarakat repülésre és nem zuhanásra építjük.
Ha meg leesik javítjuk. Ennyi.
Az F-22 est már annyiszor meg építettem, hogy akár becsukott szemel is menne.

Szóval ne csüggedj!

Spectrum DX7

motyi96

• Vendég
« Válasz #33 Dátum: 2012. November 26. - 21:41:55 »
Nyilván, igazad van.
De az sem egy egészséges megoldás, hogy merevítések tartják össze a gépet, és mégsem elég masszív. Itt nem a földbecsapódáskor vált le az egyik szárny, hanem még a levegőben, tehát nem bírta a terhelést. Ezért nem jött be a nikecell.
Én így vagyok a YAK-54-el, mint te az F-22-vel. :D
Szóval meg kell találni az arany középutat szerintem is.
Most olyan gépre fogok törekedni, ami a levegőben jól megállja majd a helyét, körülbelül 1 db fenyőléc merevítéssel a szárnyban (nyilván így lehet nem fog sikerülni, de masszívabb, és max. olyan súlyú gépet szeretnék kihozni, mint ez volt). Remélem sikerül valami, majd beszámolok!
Most eléggé meg vagyok fázva, ha kilábalok belőle akkor egy másik projekttel párhuzamosan elindítom ezt is. :)

motyi96

• Vendég
« Válasz #34 Dátum: 2012. December 27. - 22:22:30 »
Eddig nem sokat haladtam vele, viszont sikerült szerezni styrodurt (kiderült a sárga is az, és súlyra a sárga a legjobb), zöld és sárga is van, és van még styrofoamom meg fibranom. Súlyra a sárga styrodur az első, második a fibran, úgyhogy ezt a kettőt fogom előnyben részesíteni. Egyébként mindegyik 2cm vastag, úgyhogy sok esetben hosszában ketté kell majd őket vágnom. Csináltam habvágót ami a 2centi vastagságból 2db 1centis dolgot csinál, tehát hosszában kettévágja. Majd később teszek fel róla fotót.
Eddig még csak a két szárny alap és a törzs két oldala van meg 1 centisre vágva, remélem haladok majd tovább most már gyorsabban.

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #35 Dátum: 2012. December 28. - 15:31:30 »
A sárgát már próbáltam.
Nem sokkal jobb mint a sima hungarocell sajnos. Nem morzsálódik úgy de törik.

A zöld viszont kifejezetten jó. Bár nehezebb a sárgától.

Viszont a a sárgát fóliázod jó lehet! Tapasztalataim szerint még a hungival is csodákat tesz a fóliázás.

Spectrum DX7

motyi96

• Vendég
« Válasz #36 Dátum: 2012. December 28. - 17:12:01 »
A sárgát már próbáltam.
Nem sokkal jobb mint a sima hungarocell sajnos. Nem morzsálódik úgy de törik.

A zöld viszont kifejezetten jó. Bár nehezebb a sárgától.

Viszont a a sárgát fóliázod jó lehet! Tapasztalataim szerint még a hungival is csodákat tesz a fóliázás.
Nézegettem, nekem hasonlónak tűnik a kettő (a zöld meg a sárga), de lehet hogy igazad van. Viszont úgy tervezem, hogy majd a végén nem festve, hanem dekor fóliázva lesz, úgyhogy az majd ad neki még + tartást. :)

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #37 Dátum: 2012. December 29. - 12:53:12 »
A sárga hab amit venni sikerült annak idején ritkább volt mint a zöld.
A sűrűsége is több mint 20%-al kevesebb volt mint a zöldé. Bár láttam már másfajta sárga habot is.
Csak azért írtam le, hogy nehogy berepülés közben szembesülj a dologgal.
Már ha ugyan azt a habot vetted mint én.  ::)

Spectrum DX7

motyi96

• Vendég
« Válasz #38 Dátum: 2012. December 29. - 17:18:53 »
Van annyi féle, hogy elég nehéz eldönteni. :D
Szerintem nem lesz baj vele.

motyi96

• Vendég
« Válasz #39 Dátum: 2013. Január 04. - 16:28:21 »
Helyzetjelentés:
Haladhatna gyorsabban is, de ez nem egy lapgép, azt 3 nap alatt meg lehet építeni, na ezt nem, ezt már tapasztaltam és most is ezt tapasztalom. :) Leginkább azért van ez, mert sok a ragasztás, és mindig meg kell várni, míg megszárad. Én kék tubusos technokolt használok, ez jött be nekem legjobban.
Szóval most ott tartok, hogy a törzs két oldala és alja egyben, és a függőleges és vízszintes vezérsík is egyben. Utóbbit két fél Diegos habból ragasztottam össze, közéjük pedig ment egy kis üvegszövet. Ezeket majd még megpróbálom kicsit "profilosítani" vagdosással és csiszolgatással, remélem sikerül. Majd ha le lesznek vágva a kormánylapátok, akkor oda megy majd valamilyen merevítés.
A törzs két fele mint már mondtam egy darab 2centis fibran nevű anyag, hosszában kettévágva (végén kicsit elcsúszott, ezért ott vékonyabb az egyik, de nem vészes). Alja 2centis sárga styrodur, elején kb. 2 centinkét árkok vágva, kívülre pedig cellux ment, hogy meg tudjam hajlítani.

Képek (sorrendben halad előre időben): http://rcpilot.hu/gall/repulo/877/20130104161130/edge_540_rebuild.html

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #40 Dátum: 2013. Január 04. - 18:57:26 »
Helyzetjelentés:
Haladhatna gyorsabban is, de ez nem egy lapgép, azt 3 nap alatt meg lehet építeni, na ezt nem, ezt már tapasztaltam és most is ezt tapasztalom. :) Leginkább azért van ez, mert sok a ragasztás, és mindig meg kell várni, míg megszárad. Én kék tubusos technokolt használok, ez jött be nekem legjobban.

A lapgépeket kb fél nap alatt repkészre szoktam csinálni. Pl F-22
Ezért szeretem a hőtaknyot. Óriási hátránya, hogy nagyon csínján kell bánni vele mert nehéz.

Szóval hiába csábít, hogy a rosszul sikerült vágási hibát kompenzáljuk vele, ne engedjünk neki.
Így egész jól használható.

Spectrum DX7

motyi96

• Vendég
« Válasz #41 Dátum: 2013. Január 04. - 21:08:47 »
Helyzetjelentés:

A lapgépeket kb fél nap alatt repkészre szoktam csinálni. Pl F-22
Ezért szeretem a hőtaknyot. Óriási hátránya, hogy nagyon csínján kell bánni vele mert nehéz.

Szóval hiába csábít, hogy a rosszul sikerült vágási hibát kompenzáljuk vele, ne engedjünk neki.
Így egész jól használható.
Lehet, hogy majd szerzek be olyat, de most egyelőre csak technokolom van. :) Lassan de biztosan haladok ezzel is.

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #42 Dátum: 2013. Január 04. - 21:16:26 »
Nem rossz a Technokol  csak valóban lassú egy kicsit...
Ami elég gyors még és könnyű erős az a purex alias purhab+pisztolymosó hígító...

Spectrum DX7

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #43 Dátum: 2013. Január 04. - 21:24:26 »
Apró popó!

Tervbe vettem én is egy ilyen madár építését mivel ez eddig még kimaradt a repertoárból....
motyi96 ha nem bánod itt publikálnám és nem nyitnék neki új topikot.
Még nem döntöttem el, hogy 1200mm vagy csak 1000mm lesz.
Majd ec-peccel kiszámolom.

Spectrum DX7

motyi96

• Vendég
« Válasz #44 Dátum: 2013. Január 05. - 09:16:53 »
Apró popó!

Tervbe vettem én is egy ilyen madár építését mivel ez eddig még kimaradt a repertoárból....
motyi96 ha nem bánod itt publikálnám és nem nyitnék neki új topikot.
Még nem döntöttem el, hogy 1200mm vagy csak 1000mm lesz.
Majd ec-peccel kiszámolom.
Nyugodtan publikáld itt, örülök, hogy más is belekezd egy ilyen remekműbe! :)