Szerző Téma: F-14 Tomcat toló motoros.  (Megtekintve 22100 alkalommal)

Nem elérhető Pintyoke

• Jedi moderátor
  • Jedi mester
  • Budapest M5-M0 KÖRNYÉKE
Re:F-14 Tomcat toló motoros.
« Válasz #75 Dátum: 2011. November 08. - 09:45:18 »
Szia tljankó!

tocsahifinek a vadászgépén csak kétállású a szárny.  :D
Szerintem, felesleges kínlódnia a három állással.  ::)

A futabán három állású kapcsolóra hangoltam...  igy volt kicsit durva-durva-nagyon durva rep mód... egyébként ha nem akarod mozgatni... tudsz spórolni, mert oda nagyon nem elég egy kis sima 9g olcsóbb szervó.

üdv p.

Nem elérhető tocsahifi

• Kamikáze
  • **
    • pioneermiskolc
« Válasz #76 Dátum: 2011. November 08. - 10:09:38 »
Szóval a delta mix kell 1x. A másik mix a szárnyitás és a vízszintes vezérsíkok mixe. Erre azért van szükség mert nyitáskor a súlypont elmegy és a gép előre akar bukni. Ezt kell kiküszöbölni azzal hogy adni kell neki pár fok eltérést nyitáskor és záráskor.
A szárnyitáshoz én fémfogaskerekes csapágyazott szervót ajánlok, nekem 4 próbálkozásból ez jött be:http://www.sarkanyellato.hu/termek/corona-cs-929-mg-analog-fem-fogaskerekes-mini-szervo

Nem elérhető tljanko

• Kamikáze
  • **
« Válasz #77 Dátum: 2011. November 08. - 13:42:05 »
Szia tljankó!

tocsahifinek a vadászgépén csak kétállású a szárny.  :D
Szerintem, felesleges kínlódnia a három állással.  ::)

A futabán három állású kapcsolóra hangoltam...  igy volt kicsit durva-durva-nagyon durva rep mód... egyébként ha nem akarod mozgatni... tudsz spórolni, mert oda nagyon nem elég egy kis sima 9g olcsóbb szervó.

üdv p.

Hy Pintyőke!

Maradok a kétállású szárnynál, mivel ezt tudja a távom buherálás nélkül. :( Az elején így is nyitott szárnnyal fogok kezdeni, nem szeretném rögtön a fölbe döngölni a gépet. A szervóval kapcsolatban pedig a Tocsahifi által megadott tipust fogom alkalmazni.

Köszi a tanácsokat.

Üdv: tljanko
A kezdők repülőgépe is leszáll valahogy, és néha egyben is marad!!!  :):)

Nem elérhető tljanko

• Kamikáze
  • **
« Válasz #78 Dátum: 2011. November 08. - 13:46:14 »
Szóval a delta mix kell 1x. A másik mix a szárnyitás és a vízszintes vezérsíkok mixe. Erre azért van szükség mert nyitáskor a súlypont elmegy és a gép előre akar bukni. Ezt kell kiküszöbölni azzal hogy adni kell neki pár fok eltérést nyitáskor és záráskor.
A szárnyitáshoz én fémfogaskerekes csapágyazott szervót ajánlok, nekem 4 próbálkozásból ez jött be:http://www.sarkanyellato.hu/termek/corona-cs-929-mg-analog-fem-fogaskerekes-mini-szervo

Hy Tocsahifi!

A delta mixre már megtaláltam a megoldást, azt tudja a táv. A másik mixeléssel kapcsolatban még nézelődök, de remélhetőleg menni fog az is. Köszönöm az ajánlást a szervóra, megfogadom a tanácsodat.

Nem elérhető Zoli 72

• Midikloriád
  • *
« Válasz #79 Dátum: 2011. November 08. - 15:48:42 »
Visszakerült javításra ez egyik "gyermekem".
Sajnos eléggé siralmas állapotban.

Amit sikerül belőle újrahasznosítani:

Sajnos a többi része annyira sérült, hogy inkább a csere mellett döntöttem.
Itt már ki vannak vágva az alkatrészek:

A javítás még tart, amint haladok vele, rakok fel újabb képeket

Üdv mindenkinek!

Szeretnék építeni egy MDC F-14-es gépet 5 mm-es diegos habból. Az ötletet az rcgroupról vettem, a rajzot is onnan nyomtattam ki.
www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=769451

A videón pedig 3 fokozata van a szárny nyitásának. A távot nem szeretném babrálni. Szerintetek szükség van mindhárom szárny-
  állásra, vagy elég a két végpont? (nyitott, illetve zárt)A videó a link első oldalán található.

- -

Böven elég a két végpont. És amit tocsahifi irt a súlypontvándorlásról, azt én nem tapasztaltam, pedig v 8db.-ot összeraktam (2vel repültem ;D ;D)

- a groupsos tervben a szárny egy lapból készül, én ezt gyengécskének gondolom.

- a vezérsíkok mozgatására 9 grammos szervót tervezek. (pl. Towerpro SG90) A szárnymozgatáshoz is elégnek találjátok ezt a   tipust?

Szárnymozgatáshoz ezt a szervot használtam a csürökhőz elég a 9g-os

Nem elérhető tljanko

• Kamikáze
  • **
« Válasz #80 Dátum: 2011. November 08. - 16:32:47 »
Visszakerült javításra ez egyik "gyermekem".
Sajnos eléggé siralmas állapotban.

Amit sikerül belőle újrahasznosítani:

Sajnos a többi része annyira sérült, hogy inkább a csere mellett döntöttem.
Itt már ki vannak vágva az alkatrészek:

A javítás még tart, amint haladok vele, rakok fel újabb képeket

Üdv mindenkinek!

Szeretnék építeni egy MDC F-14-es gépet 5 mm-es diegos habból. Az ötletet az rcgroupról vettem, a rajzot is onnan nyomtattam ki.
www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=769451

A videón pedig 3 fokozata van a szárny nyitásának. A távot nem szeretném babrálni. Szerintetek szükség van mindhárom szárny-
  állásra, vagy elég a két végpont? (nyitott, illetve zárt)A videó a link első oldalán található.

- -

Böven elég a két végpont. És amit tocsahifi irt a súlypontvándorlásról, azt én nem tapasztaltam, pedig v 8db.-ot összeraktam (2vel repültem ;D ;D)

- a groupsos tervben a szárny egy lapból készül, én ezt gyengécskének gondolom.

- a vezérsíkok mozgatására 9 grammos szervót tervezek. (pl. Towerpro SG90) A szárnymozgatáshoz is elégnek találjátok ezt a   tipust?

Szárnymozgatáshoz ezt a szervot használtam a csürökhőz elég a 9g-os

Szia Zoli 72!

Sajnálom hogy ilyen állapotba ért "haza a gyerek", de gondolom sikerül minél hamarabb ráncba szedni.  ;D

Köszönöm a tanácsaidat. Örülök, hogy nem tapasztaltál súlypontvándorlást, remélem nekem sem lesz, vagy csak minimális. Ennek a kiküszöbölése a kezdő mivoltom miatt nekem lehet, hogy gondot jelentene, bár túrom a netet, hogy az én távommal meg lehet-e valósítani.

Pont jó hogy linkelted a képeket, mert így jobban lehet látni, hogy a szárnymozgatásnál lévő dilemmám miből is adódik. A Te gépeidnél a szárny összekötésére és mozgatására szolgáló fa alkatrészek eltérnek az rcgroupson lévőktől.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=769451&page=7
Ezen az oldalon lévő utólsó képen látszik, hogy mennyire.

Az lenne a kérdésem hozzád és a többiekhez is, hogy Ti melyiket javasoljátok?

Nem elérhető Zoli 72

• Midikloriád
  • *
« Válasz #81 Dátum: 2011. November 08. - 17:03:12 »
Ne kever a kettőt , mert nem ugyanaz.
Amit Te szeretnél csinálni az a MDC F-14, mi csak lap F-14.-nek hívtuk. Kisebb,  egyszerűbb összerakhatósággal, alacsonyabb költségből

Amit javítok Shumate F-14 , mi dobozolt F-14 nek hívtuk. jobban hasonlít az eredetire, viszont nehezebb , bonyolultabb , és többe kerül  bele az elektronika.

Repülési stilusban nem sokban különbözik, max a dobozolt látványosabb

Összerakási szempontból is a második a jobb, mert a szárny nem fog lifelgni repülés közben, viszont az elsőnél ezt elég nehéz összehozni kézi vágással

A rádiod meg ha 6 csatis és tudja a mixet , akkor tökéletes hozzá

Nem elérhető tljanko

• Kamikáze
  • **
« Válasz #82 Dátum: 2011. November 08. - 17:25:21 »
Ne kever a kettőt , mert nem ugyanaz.
Amit Te szeretnél csinálni az a MDC F-14, mi csak lap F-14.-nek hívtuk. Kisebb,  egyszerűbb összerakhatósággal, alacsonyabb költségből

Amit javítok Shumate F-14 , mi dobozolt F-14 nek hívtuk. jobban hasonlít az eredetire, viszont nehezebb , bonyolultabb , és többe kerül  bele az elektronika.

Repülési stilusban nem sokban különbözik, max a dobozolt látványosabb

Összerakási szempontból is a második a jobb, mert a szárny nem fog lifelgni repülés közben, viszont az elsőnél ezt elég nehéz összehozni kézi vágással

A rádiod meg ha 6 csatis és tudja a mixet , akkor tökéletes hozzá

Tökéletesen igazad van, én valóban az MDC-F14-et szeretném építeni, de biztos rosszul fogalmaztam ha ez nem derült ki az első hsz-ból. Elhiszem, hogy a második a jobb, de úgy próbálnám meg megépíteni az MDC-t, hogyha lehet akkor a nálad bevált dolgokat ötvözném ezzel a tipussal, máramennyire lehet és érdemes.  A szárny lifegésétől én is tartok, ezért kérdeztem, hogy elég-e egy lapból építeni, vagy inkább kettőből kéne összeragasztani és profilosra csiszolni?

Azért kérdeztem az előző hsz-omban is, hogy a szárny mozgatáshoz melyik megoldást ajánlanátok - mert nem ugyanaz a tipus, de nekem a Te általad alkalmazott jobban tetszik és stabilabb is - érdemes-e egyáltalán átültetni az általam építendő tipusba, vagy teljesen felesleges, és elégséges a rcgroupsos megoldás?

Mégegyszer köszi a türelmedet, türelmeteket és a segítséget.

Nem elérhető Zoli 72

• Midikloriád
  • *
« Válasz #83 Dátum: 2011. November 08. - 17:44:15 »
Mivel, hogy irtad, hogy első géped, nem ajánlanám, hogy eltérj az eredeti tervtől
. A második érv, hogy a két gép méretben is különbözik, a tied 82cm fesztáv a másik 100cm fesztáv,tehát az ötvözés nem igazán működik.A dobozolt verziónál a szárny főtartó fa alkatrész 18mm vastag, tehát nem tudnád szépen beépíteni sem

A szárny nem az anyagvastagság miatt lifegne, hanem a felfogató rész pontatlansága, és a fedőlemez rossz felhelyezése , ill. a rossz merevítése miatt.

Maradj az eredeti tervnél, csak pontosan vágd ki a kört a szárnyból (nem egyszerű művelet) a pogácsát (az a kerek lemez ami az alaplapra kerül és amin forog a szárny)  is próbáld pontosan vágni, figyelve, hogy az illesztési hézag nagyon pici maradjon. Ha mégis lenne hézag (akkor már gáz, mert csapkodni  fog a szárny) akkor vágj 6 mm széles öntapadós  tapétát és tekerd rá a pogácsa oldalára. Így siklani is fog a szárny a pogácsán (mint egy siklócsapágyon) és a hézagot is kiküszöbölöd

Nem elérhető tljanko

• Kamikáze
  • **
« Válasz #84 Dátum: 2011. November 08. - 18:01:30 »
Mivel, hogy irtad, hogy első géped, nem ajánlanám, hogy eltérj az eredeti tervtől
. A második érv, hogy a két gép méretben is különbözik, a tied 82cm fesztáv a másik 100cm fesztáv,tehát az ötvözés nem igazán működik.A dobozolt verziónál a szárny főtartó fa alkatrész 18mm vastag, tehát nem tudnád szépen beépíteni sem

A szárny nem az anyagvastagság miatt lifegne, hanem a felfogató rész pontatlansága, és a fedőlemez rossz felhelyezése , ill. a rossz merevítése miatt.

Maradj az eredeti tervnél, csak pontosan vágd ki a kört a szárnyból (nem egyszerű művelet) a pogácsát (az a kerek lemez ami az alaplapra kerül és amin forog a szárny)  is próbáld pontosan vágni, figyelve, hogy az illesztési hézag nagyon pici maradjon. Ha mégis lenne hézag (akkor már gáz, mert csapkodni  fog a szárny) akkor vágj 6 mm széles öntapadós  tapétát és tekerd rá a pogácsa oldalára. Így siklani is fog a szárny a pogácsán (mint egy siklócsapágyon) és a hézagot is kiküszöbölöd

Köszönöm a segítségedet! Remélem nem "megyek az agyadra" a kérdéseimmel? :-[ Megfogadva a tanácsodat, maradok az eredeti tervnél. A kezdő mivoltom miatt kérdezek ennyit, illetve az angol tudásom némi kívánni valót hagy maga után ( szinte semmit se tudok ezen a nyelven :-[ )

Biztos le van írva minden a rcgroups oldalán, de nekem csak a képek mondanak valamit. :(

Köszi mégegyszer a segítséget!

Nem elérhető Zoli 72

• Midikloriád
  • *
« Válasz #85 Dátum: 2011. November 08. - 18:25:05 »
Nagyon szívesen

nem mész az agyamra ;D ;D ;D ;D >:( >:( >:(

Nem elérhető Pintyoke

• Jedi moderátor
  • Jedi mester
  • Budapest M5-M0 KÖRNYÉKE
« Válasz #86 Dátum: 2011. November 08. - 19:28:42 »

"Böven elég a két végpont. És amit tocsahifi irt a súlypontvándorlásról, azt én nem tapasztaltam, pedig v 8db.-ot összeraktam (2vel repültem ;D ;D) "

Az enyémet is Zoli készítette és nem okozott gondot a súlypont változás... biztos van.. de nem oly mértékű, hogy az jelentősen befolyásolná a reptulajdonságokat..  legalábbis a Zoli által készítettekre ez általánosan igaz lehet.

Nem elérhető tocsahifi

• Kamikáze
  • **
    • pioneermiskolc
« Válasz #87 Dátum: 2011. November 10. - 08:55:36 »
Ajánlanám figyelmetekbe a következő linket. Itt lehet mazsolázgatni az építés minden részletéről.http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=374502

Nem elérhető Zoli 72

• Midikloriád
  • *
« Válasz #88 Dátum: 2011. November 10. - 16:49:19 »
Köszi ;D ;D

(nekem már fejből megy ;D ;D ;D ;D ;D)

Nem elérhető tljanko

• Kamikáze
  • **
« Válasz #89 Dátum: 2011. November 10. - 20:07:40 »
Köszi ;D ;D

(nekem már fejből megy ;D ;D ;D ;D ;D)

Neked igen, de nekem még jól jöhet. ;) ;D ;D ;D Főleg, ha a mostani project nem fog rendesen repülni. :D