A 80-as években komolyan foglalkoztam akvarisztikával. Manapság nagyok korszerű technikai berendezésekkel felszerelt akváriumokat lehet kapni, de álláspontom szerint mindenkinek saját fantáziájára (ízlésére) van bízva az hogyan rendezi be az akváriumot.
Szerintem 50 l-es éppen elég. A lényeg, hogy korszerű szűrőberendezésed legyen.(nekem légpumpával működő külső szűrőm volt)
Én leszitál sódert használtam aljzatként. (a finom rész) Ez nagyon szépen mutat a megvilágításkor. Az élő növényzetet (valisnéria stb.) úgy helyeztem el, hogy az akvárium növénnyel betelepítendő részére virágföldet tettem, és erre került a szitált sóder. (a növényzettel betelepítésnek és az aljzat kialakításának külön szakirodalma van kis túlzással) Megfelelő fényviszonyok mellet úgy nőtt a növényzet, hogy havonta kellett ritkítani.
Ami a halakat illeti: én a kisméretű színes halakat kedveltem ( neon, guppy. platti,szumátrai díszmárna, több nem jut az eszembe) Az elevenszülőket (pl: guppy) tenyésztettem is. Mondhatom nagy élmény volt.
A lényeg, hogy egy akváriumnak természetesnek kell lenni.