Szerző Téma: Hogyan kezdjem, egy kezdő kezdő kérdései!  (Megtekintve 26720 alkalommal)

compcenter

• Vendég
Re:Hogyan kezdjem, egy kezdő kezdő kérdései!
« Válasz #45 Dátum: 2010. Május 25. - 07:00:54 »
Egy kezdő fórumozó kérésének teszek eleget ezzel a topic nyitással!  ;)
Remélem értékelni és használni is fogja.  ;D ;D ;D

Zudithatja a kérdéseket, akit tud válaszol.  8)

Nem elérhető BK_Attis

• Lakhely: Sajóörös
  • Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
  • Élni, Élni hagyni és embernek maradni!
    • Flying Angel
« Válasz #46 Dátum: 2010. Szeptember 10. - 17:51:17 »
Egy kezdő fórumozó kérésének teszek eleget ezzel a topic nyitással!  ;)
Remélem értékelni és használni is fogja.  ;D ;D ;D

Zudithatja a kérdéseket, akit tud válaszol.  8)

Szerintem nem mernek kérdezni!  ::)
Végcél a kék ég vagy? 2,4Ghz/2,4Ghz
Üdv: Krajcz Attila
0670/325-6476
borsodircmodell.info@gmail.com

Nem elérhető tljanko

• Kamikáze
  • **
« Válasz #47 Dátum: 2010. Szeptember 10. - 18:42:59 »
Sziasztok!

Én azt hiszem teljesen "fertőzött" lettem rc ügyileg  :D. A fejembe vettem, hogy egy kezdő gép építésébe belevágok. Ma az anyagot meg is vettem, illetve megvan a rajzom is kinyomtatva, pontosabban több rajzom is van, de ez tetszik.  :D ( http://my.pclink.com/~dfritzke/papillon.pdf )

A gép építéséről egy másik fórumon találtam topicot, de én 5 mm-es Diegos habból szeretném megépíteni, a másik fórumon viszont mindenki balsából építette. A rajz maga is robbanómotorosra és balsára készült.

Mi a véleményetek azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e egy kezdőnek belefogni ennek a gépnek az építésébe? Csűrősre érdemes-e megépíteni?  Egyenes, vagy V állású legyen a szárny?

Én elektromos gépet szeretnék építeni. Igaz a konfigról még nincs elképzelésem, de gondolom az majd akkor lesz aktuális, ha meglesz a gép, illetve lehet tudni a súlyát.

Egyenlőre ennyi ami hirtelen eszembe jutott, de összeírom majd a kérdéseimet és zaklatlak benneteket.  :-[

Üdv: tljanko
A kezdők repülőgépe is leszáll valahogy, és néha egyben is marad!!!  :):)

Nem elérhető BK_Attis

• Lakhely: Sajóörös
  • Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
  • Élni, Élni hagyni és embernek maradni!
    • Flying Angel
« Válasz #48 Dátum: 2010. Szeptember 10. - 19:01:58 »
Ez egy alsószárnyas gép ha jól látom?  ???
Végcél a kék ég vagy? 2,4Ghz/2,4Ghz
Üdv: Krajcz Attila
0670/325-6476
borsodircmodell.info@gmail.com

Nem elérhető tljanko

• Kamikáze
  • **
« Válasz #49 Dátum: 2010. Szeptember 10. - 19:11:28 »
Ez egy alsószárnyas gép ha jól látom?  ???

Nem, ez egy felsőszárnyas gép.

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
  • Noszmüller Gábor Madocsa & Paks ;-)
« Válasz #50 Dátum: 2010. Szeptember 10. - 21:47:38 »
Hy

Nem bele pofazni akarok de elsö epitesre sztem inkabb egy rajz szerinti gepet epits!
A V szarnyu geppel jobbnak tünik a tanulas. Bar biztosan lesz aki ellentmond. A V szarnyu gepeket siman magassagi oldalkormannyal lehet iranyitani. A csürö magassagi azert jobbmert kesöbb könnyebb atalas teljes iranyitasra. Alitolag. Nekem nem okozott gondot.
Vissza az elozo gondolatomhoz!
A V-.s geppel hamarabb es könnyebben lesz sikerelmenyed es nem utalod meg az elejen a sok ragasztgatas miatt az egeszet.

Probvald meg a Blue baby-t azt egyszerü megepiteni es eleg kezes is igazt trener gep. Ha mar epiteni akarsz.
De a biplane is eleg lassurepu gep. egy kis V-vel epitve a szarnyat egesz kellemes !
Ja es ami nem utolso jol mutat a levegoben...

Üdv:Noszmüller  Gábor  +36 20/345-10-74
Spectrum DX7

Nem elérhető Pintyoke

• Jedi moderátor
  • Jedi mester
  • Budapest M5-M0 KÖRNYÉKE
« Válasz #51 Dátum: 2010. Szeptember 10. - 23:04:07 »
Sziasztok!

Én azt hiszem teljesen "fertőzött" lettem rc ügyileg  :D. A fejembe vettem, hogy egy kezdő gép építésébe belevágok. Ma az anyagot meg is vettem, illetve megvan a rajzom is kinyomtatva, pontosabban több rajzom is van, de ez tetszik.  :D ( http://my.pclink.com/~dfritzke/papillon.pdf )

A gép építéséről egy másik fórumon találtam topicot, de én 5 mm-es Diegos habból szeretném megépíteni, a másik fórumon viszont mindenki balsából építette. A rajz maga is robbanómotorosra és balsára készült.

Mi a véleményetek azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e egy kezdőnek belefogni ennek a gépnek az építésébe? Csűrősre érdemes-e megépíteni?  Egyenes, vagy V állású legyen a szárny?

Én elektromos gépet szeretnék építeni. Igaz a konfigról még nincs elképzelésem, de gondolom az majd akkor lesz aktuális, ha meglesz a gép, illetve lehet tudni a súlyát.

Egyenlőre ennyi ami hirtelen eszembe jutott, de összeírom majd a kérdéseimet és zaklatlak benneteket.  :-[

Szia!

Mielőtt elolvasnád,amit irok, tudnod kell, hogy nem nagyon szeretek építeni.. persze azért néha megteszem.

1. a balsára rajzolt tervet szerintem szívás lapból megépíteni.. sokat fogsz bajlódni vele és lehet, hogy a rászánt idődet nem hálálja meg az első repülésednél..
2. szerintem nem árt ha már alapszinten repülgettél valamivel mielőtt építsébe fogsz, hacsak nem van segítséged a majdani berepüléshez..
3. a modellezést is a ráfordítható pénz és időd fogja meghatározni / ha van időd bőven, nyomtass terveket vágd ki,rajzold át,vágd ki csiszold,.. majd kezdődhet az összeállítás../ Ez a folyamat az ami időtrabló szerintem, viszont a legolcsóbb/ B. verzió veszel egy építókészletet, akár lap,akár hab anyagból és egy csomó hibát elkerülve a dolog szép része marad rád / ez az én hozzáállásom :-) / az összeépítés. Gondolkodni itt is kell és itt is el lehet szúrni,de kisebb az esély.
4. Vásárolhatsz tanulógépeket "neves" gyártóktól is, de szerintem még irreálisan magas az áruk, ellenben megbízható kipróbált dolgok.

Ami a környezetemben eddíg bejött a kezdőknek, illetve a mai napig repülöm őket:

Olcsó, megvehető építőkészletek:

Q-sky Extra 330, Turbo Raven, Q-Star 3000-6000 Ft ig ha jól emlékszem. Styrodur anyagból pontos méretrevágott és nagyon kezes repülők.
/ csak neked van egy kész extra 300-is nálam ez már repült sokszor, egyszer törtem is, a benne lévő 4 szervó árában elviheted,ha bp-n jársz ;) /

Styroman habgépei közül a nagy kedvencem az Extra 300 1000mm-ese és az "isten" Styroman Tréner 1200 mm. A jelenlegi áraikat nem tudom talán 6-8000 az építőkészlet. Drágább az előbbinél, de valamivel " ütésállóbb" / véletlenül ebből kettő is van nekem az egyik Pé építése a másik az enyém/ Ezeket is hangárürítés címén meg fogom hírdetni, használt áruk motorozva szabályzóval,szervókkal 16e.  ;) / A barátaim,akiket megmérgeztem mind ilyennel kezdtek. Szerintem nagyon barátságos reptulajdonságokkal rendelkeznek.

Aztán van a "drága" kategória:

Easy Star, Mini Magister, Pelikán Focus / ez utóbbit asszem üresen nem árulják../ Ezeket mind repültem. Megbízható jó repülők, de az előzőeknél jelentősen többe kerülnek.

Engem egy kefés mocival ellátott Thunder Tiger Piper CUB 1000mm repcsivel kezdtek el megmérgezni.. sokat szenvedtem vele..DE
az hogy fix gázzal működött, csűrő nélkül... sok bosszúságot okozott.. viszont megtanított kezelni egy alulmotorozott trénert, ami fordulásnál átesős volt, gázzal nem tudtál "menteni"..stb stb.. szerintem jó alapokat adott / mind a habgépek javításában, mind a repülésben :-) /

Ha az ember sok féle repülőt ki szeretne próbálni, úgysem kerülheti el az építést... főleg, ha a pénztárca is szűkös. De előbb repülj szerintem aztán építs.

Gzax listájában is van jónéhány tervrajz depronra és az RCGroups oldalon is találsz rengeteget.

Sok sikert kívánok, jó landolásokat....

P.

Nem elérhető tljanko

• Kamikáze
  • **
« Válasz #52 Dátum: 2010. Szeptember 14. - 09:44:04 »
Hy

Nem bele pofazni akarok de elsö epitesre sztem inkabb egy rajz szerinti gepet epits!
A V szarnyu geppel jobbnak tünik a tanulas. Bar biztosan lesz aki ellentmond. A V szarnyu gepeket siman magassagi oldalkormannyal lehet iranyitani. A csürö magassagi azert jobbmert kesöbb könnyebb atalas teljes iranyitasra. Alitolag. Nekem nem okozott gondot.
Vissza az elozo gondolatomhoz!
A V-.s geppel hamarabb es könnyebben lesz sikerelmenyed es nem utalod meg az elejen a sok ragasztgatas miatt az egeszet.

Probvald meg a Blue baby-t azt egyszerü megepiteni es eleg kezes is igazt trener gep. Ha mar epiteni akarsz.
De a biplane is eleg lassurepu gep. egy kis V-vel epitve a szarnyat egesz kellemes !
Ja es ami nem utolso jol mutat a levegoben...

Hy gzax!

Egyáltalán nem veszem "belepofázásnak" - hiszen én kértem ki a véleményeteket - sőőőőőőőőőőőt.

Amúgy ez is teljesen rajz szerinti gép lenne. Mint említettem, megvan a rajz, ki is van nyomtatva. Azért kérdeztelek meg benneteket, mert hozzám képest nektek 1000-szer nagyobb tapasztalatotok van az építésben.

Amúgy - teljesen kezdő létemre - egyáltalán nem mondtam le az építésről, sőt! Az első próbálkozás - ha nem is sikerül - nem fogja elvenni a kedvem az egésztől. Attól szerintem sokkal makacsabb vagyok - mások szerint is  :( .

Szeretnék maradni ennek a gépnek a megépítésénél, de a V állással - meg a menet közben felmerült problémákkal - szerintem foglak téged, illetve a többieket "zaklatni", ha nem gond.

Időm az rengeteg van - főleg a tél közeledtével - hiszen nyugdíjas vagyok.  ;)  :D

Nem elérhető Pintyoke

• Jedi moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #53 Dátum: 2010. Szeptember 14. - 10:10:44 »
Látom kedveled a kihívásokat! Minden tiszteletem a tiéd. Természetesen amint a nyugdíjbavonulásom előtérbe kerül én is át fogom gondolni a "modellezésem". ;)

Nem elérhető tljanko

• Kamikáze
  • **
« Válasz #54 Dátum: 2010. Szeptember 14. - 10:12:37 »
Sziasztok!

Én azt hiszem teljesen "fertőzött" lettem rc ügyileg  :D. A fejembe vettem, hogy egy kezdő gép építésébe belevágok. Ma az anyagot meg is vettem, illetve megvan a rajzom is kinyomtatva, pontosabban több rajzom is van, de ez tetszik.  :D ( http://my.pclink.com/~dfritzke/papillon.pdf )

Mi a véleményetek azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e egy kezdőnek belefogni ennek a gépnek az építésébe? Csűrősre érdemes-e megépíteni?  Egyenes, vagy V állású legyen a szárny?

Egyenlőre ennyi ami hirtelen eszembe jutott, de összeírom majd a kérdéseimet és zaklatlak benneteket.  :-[

Szia!

Mielőtt elolvasnád,amit irok, tudnod kell, hogy nem nagyon szeretek építeni.. persze azért néha megteszem.

1. a balsára rajzolt tervet szerintem szívás lapból megépíteni.. sokat fogsz bajlódni vele és lehet, hogy a rászánt idődet nem hálálja meg az első repülésednél..
2. szerintem nem árt ha már alapszinten repülgettél valamivel mielőtt építsébe fogsz, hacsak nem van segítséged a majdani berepüléshez..
3. a modellezést is a ráfordítható pénz és időd fogja meghatározni / ha van időd bőven, nyomtass terveket vágd ki,rajzold át,vágd ki csiszold,.. majd kezdődhet az összeállítás../ Ez a folyamat az ami időtrabló szerintem, viszont a legolcsóbb/ B. verzió veszel egy építókészletet, akár lap,akár hab anyagból és egy csomó hibát elkerülve a dolog szép része marad rád / ez az én hozzáállásom :-) / az összeépítés. Gondolkodni itt is kell és itt is el lehet szúrni,de kisebb az esély.
4. Vásárolhatsz tanulógépeket "neves" gyártóktól is, de szerintem még irreálisan magas az áruk, ellenben megbízható kipróbált dolgok.

Ami a környezetemben eddíg bejött a kezdőknek, illetve a mai napig repülöm őket:

Olcsó, megvehető építőkészletek:

Q-sky Extra 330, Turbo Raven, Q-Star 3000-6000 Ft ig ha jól emlékszem. Styrodur anyagból pontos méretrevágott és nagyon kezes repülők.
/ csak neked van egy kész extra 300-is nálam ez már repült sokszor, egyszer törtem is, a benne lévő 4 szervó árában elviheted,ha bp-n jársz ;) /

Styroman habgépei közül a nagy kedvencem az Extra 300 1000mm-ese és az "isten" Styroman Tréner 1200 mm. A jelenlegi áraikat nem tudom talán 6-8000 az építőkészlet. Drágább az előbbinél, de valamivel " ütésállóbb" / véletlenül ebből kettő is van nekem az egyik Pé építése a másik az enyém/ Ezeket is hangárürítés címén meg fogom hírdetni, használt áruk motorozva szabályzóval,szervókkal 16e.  ;) / A barátaim,akiket megmérgeztem mind ilyennel kezdtek. Szerintem nagyon barátságos reptulajdonságokkal rendelkeznek.

Aztán van a "drága" kategória:

Easy Star, Mini Magister, Pelikán Focus / ez utóbbit asszem üresen nem árulják../ Ezeket mind repültem. Megbízható jó repülők, de az előzőeknél jelentősen többe kerülnek.

Engem egy kefés mocival ellátott Thunder Tiger Piper CUB 1000mm repcsivel kezdtek el megmérgezni.. sokat szenvedtem vele..DE
az hogy fix gázzal működött, csűrő nélkül... sok bosszúságot okozott.. viszont megtanított kezelni egy alulmotorozott trénert, ami fordulásnál átesős volt, gázzal nem tudtál "menteni"..stb stb.. szerintem jó alapokat adott / mind a habgépek javításában, mind a repülésben :-) /

Ha az ember sok féle repülőt ki szeretne próbálni, úgysem kerülheti el az építést... főleg, ha a pénztárca is szűkös. De előbb repülj szerintem aztán építs.

Gzax listájában is van jónéhány tervrajz depronra és az RCGroups oldalon is találsz rengeteget.

Sok sikert kívánok, jó landolásokat....

P.

Hy Pintyoke!

Először is köszönöm, hogy véleményezted a hozzászólásomat!

Teljesen igazad van abban, hogy  "a modellezést is a ráfordítható pénz és időd fogja meghatározni". Az elsőből nem sok, de a másodikból "rengeteg" áll rendelkezésemre. Ezért is szeretném kipróbálni magam az építésben. Van már pár rajzom kinyomtatva, ezek közül ez a gép tetszett meg legjobban, ezért szeretnék megpróbálkozni ennek a megépítésével.

A segítséggel kapcsolatban annyi, hogy az Örösi csapat nincs messze tőlem, gondolom segítenek majd a tanácsaikkal úgy az építés, mint a berepülés tekintetében.

Nyilván próbálkozni fogok más gép építésével is - egyenlőre ez csak egy próbálkozás lesz - aztán majd meglátom mennyire vagyok sikeres, vagy sikertelen.
Ismerve magam, nem hiszem, hogy pár sikertelenség miatt fel fogom adni. Közben meg gyűjtögetek az elektronikára, de addig is elfoglalom magam és azt csinálom, amit szeretek.

Ha eljutok az építés fázisába, természetesen nagyon szívesen várom - sőt, kérem - a véleményedet, véleményeteket.

Nem elérhető tljanko

• Kamikáze
  • **
« Válasz #55 Dátum: 2010. Szeptember 14. - 10:15:48 »
Látom kedveled a kihívásokat! Minden tiszteletem a tiéd. Természetesen amint a nyugdíjbavonulásom előtérbe kerül én is át fogom gondolni a "modellezésem". ;)

Csak azért mert nyugdíjas vagyok, nem hiszem hogy kiérdemeltem a tiszteletedet  ;)  :D.
Remélem egy "sikeres" építéssel is sikerül majd ugyanezt elérnem.  :)

Nem elérhető Pintyoke

• Jedi moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #56 Dátum: 2010. Szeptember 14. - 10:22:55 »

Csak azért mert nyugdíjas vagyok, nem hiszem hogy kiérdemeltem a tiszteletedet  ;)  :D.

Szia! Nem tudom mi van velem... mindent félreérthetően írok.. asszem kicsit szétszórt vagyok..  ;D ;D

A tiszteletem az építési szándék, és a kihívások felvállalása miatt vívódott ki....   

Nem elérhető tljanko

• Kamikáze
  • **
« Válasz #57 Dátum: 2010. Szeptember 14. - 10:31:06 »

Szia! Nem tudom mi van velem... mindent félreérthetően írok.. asszem kicsit szétszórt vagyok..  ;D ;D

A tiszteletem az építési szándék, és a kihívások felvállalása miatt vívódott ki....   

Értettem én elsőre a mondanivalódat. ;)  :D

Én meg elfelejtettem megköszönni a felajánlásodat -  csak neked van egy kész extra 300-is nálam ez már repült sokszor, egyszer törtem is, a benne lévő 4 szervó árában elviheted,ha bp-n jársz  ;)" - sajnos azonban évente kb max 2x járok a nagyfaluban, meg most az iskolakezdés kicsit leamortizálta a családi kasszát.  :(

De azért köszi!

Nem elérhető Pintyoke

• Jedi moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #58 Dátum: 2010. Szeptember 14. - 10:53:33 »

Értettem én elsőre a mondanivalódat. ;)  :D

Én meg elfelejtettem megköszönni a felajánlásodat -  csak neked van egy kész extra 300-is nálam ez már repült sokszor, egyszer törtem is, a benne lévő 4 szervó árában elviheted,ha bp-n jársz  ;)" - sajnos azonban évente kb max 2x járok a nagyfaluban, meg most az iskolakezdés kicsit leamortizálta a családi kasszát.  :(

De azért köszi!

Igazán nincs mit. Ki műthetem a szervókat és akkor ingyen van :-) HA esetleg valaki jár errefelé tőletek, eljöhet érte. Oké.

A félreérthetőség... tegnap este óta szívja a véremet a nagyfórumon két barátom emiatt ... forgatgatják kifelé a mondanivalómat ... mintha nem értenék.. és ma te voltál a harmadik :-)  Így elgondolkodtam...  ;D hátha igazatok van...  ;) :D  bár tegnap este csak mobilról neteztem és másként megy az írás..

Nem elérhető tljanko

• Kamikáze
  • **
« Válasz #59 Dátum: 2010. Szeptember 15. - 20:30:41 »
Hy Pintyoke!

Ne műtsd ki a szervókat! Kérdeztem a nagylányomat, de ők sem járnak mostanság a nagyfaluban. Amúgy nagyon szépen köszönöm a felajánlást!

Máááááááás!

A tanácsok ellenére - makacsságomnak köszönhetően  :-[ - teljesen kezdőként belefogtam a Papillon építésébe. Ma elkezdtem kivágni az "alkatrészeket". Idáig szerintem "jól" sikerültek. Ellenben az a problémám, hogy nem találok infót arról, hogy hogyan kell összecsiszolni a szárnyprofil merevítő bordáit. Pedig határozottan emlékszem, hogy valahol olvastam, de most hiába próbálok rákeresni egyszerűen nem találom. Biztosan én vagyok figyelmetlen!

Ha valakinek van kedve, akkor legyen szíves írja meg a "hogyant", vagy adjon egy linket.

Köszönöm előre is!

Egyenlőre nem akarok neki új topikot nyitni, majd meglátjuk, hogy érdemes lesz-e rá a projekt.