Szerző Téma: Hogyan kezdjem, egy kezdő kezdő kérdései!  (Megtekintve 26689 alkalommal)

compcenter

• Vendég
Re:Hogyan kezdjem, egy kezdő kezdő kérdései!
« Válasz #195 Dátum: 2011. Február 23. - 19:32:12 »
Szia

-Mi mindig a légcsavar leállásáig (teljes lemerülésig)repülünk az aksival,jó ez így?

Ez így egyáltalán nem jó,az aksi élete így rövidül,amikor érzitek,hogy gyengül a teljesítménye a motornak
le kell szállni,mindig kell hagyni tartalékot az aksiba

Nem elérhető maci

• Jedi mester
« Válasz #196 Dátum: 2011. Február 23. - 19:45:40 »
-Az aksinkra (Turingy) 20-30C van írva,akkor ez ilyen tempójú töltésre is alkalmas?
Nem. A C szám az aksi kapacitása pl 1000mah, 1600mah 2200mah. Töltéshez általában az 1C -t javasolják (esetünk 1000mah=1A;1600mah=1,6A; 2200mah=2,2A), újabb aksiknál már 2C-t is megengednek (értelemszerűen a fenti érték kétszerese), de én ezt inkább csak akkor használom ki, ha gyorsan kell az aksi (PL terepen).

A 20-30C azt mutatja, hogy mekkora árammal lehet kisütni (1000mah 20C = 20A). A kisebb szám a folyamatos áramra, a nagyobb szám rövid ideig tartó túlterhelésre vonatkozik.

Kiválasztásnál a motornak, az escnek és az aksinak illik összhangban lennie, mert bármelyik alul van méretezve, nem fogod megkapni a kívánt teljesítményt. A túlméretezés pedig általában plusz súlyt jelent, és nem tesz jót a pénztárcának sem.
Mini Fun Cub, Mini Extra + 1 csupa

Nem elérhető BK_Attis

• Lakhely: Sajóörös
  • Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
  • Élni, Élni hagyni és embernek maradni!
    • Flying Angel
« Válasz #197 Dátum: 2011. Február 23. - 21:47:17 »
Szia

Ez így egyáltalán nem jó,az aksi élete így rövidül,amikor érzitek,hogy gyengül a teljesítménye a motornak
le kell szállni,mindig kell hagyni tartalékot az aksiba

Én tudtommal azért vannak a szabályzók így kalibrálva, hogy letilt, mert védi akkut a túl merítéstől.  ::)
Végcél a kék ég vagy? 2,4Ghz/2,4Ghz
Üdv: Krajcz Attila
0670/325-6476
borsodircmodell.info@gmail.com

compcenter

• Vendég
« Válasz #198 Dátum: 2011. Február 24. - 05:59:32 »
BK

Láttad a szabályzót,hogy milyen be van egyáltalán állítva?

Nem elérhető BK_Attis

• Lakhely: Sajóörös
  • Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
  • Élni, Élni hagyni és embernek maradni!
    • Flying Angel
« Válasz #199 Dátum: 2011. Február 24. - 07:17:10 »
BK

Láttad a szabályzót,hogy milyen be van egyáltalán állítva?

Nem kell szerintem látnom, a szabályzók felismerik a cella számot és ezt nem is tudod rosszul beállítani.
Ha már felismerte, akkor már nem engedi túlmeríteni az akkumulátort.
Végcél a kék ég vagy? 2,4Ghz/2,4Ghz
Üdv: Krajcz Attila
0670/325-6476
borsodircmodell.info@gmail.com

compcenter

• Vendég
« Válasz #200 Dátum: 2011. Február 24. - 08:34:12 »
Ámen

marci

• Vendég
« Válasz #201 Dátum: 2011. Február 24. - 08:43:07 »
Sziasztok

Köszönjuk a válaszokat,sokat tanultunk belőlle,ami fontos ,hogy meggyőzött, nem csinálunk egetverő hülyeségeket.

Akumlátor témában szerintem én fogalmaztam rosszul,a válaszokból azt hámoztam ki,hogy amikor egy feltöltött aksival Marci repül kb.10-15-20percet,akkor megáll a stróf, ilyenkor az aksi töltöttsége egy bizonyos részét használta fel,az elektronika hagy még delejt a kormányszerveknek (tapasztaltuk) a leszállás megfelelő végrehajtásához.Az aksi "teljes" lemerülése(ahogy korábban fogalmaztam) az valami drasztikusabb, inkább hibajellegű dolog.

-Az ESC-t hol kersessem,moci,szabályzó,vevő?

-Többször olvastam a fórumon az "aksiciklus" kifejezést.ez töltés-lemerülés/db lenne?

-Mi az a csengőmoci-ez v.mi szleng a brussless motor jelölésére?

-Tegnap felaprítottuk az utolsó 9-es légcsavart,(8-as,10-es van) hol lehet ebből a hétvégére szerezni?
(a netes vásárlás nem jó,lassú,postaköltség, v.ki árul ilyet?)

-A gépsúly-motorsúly(-erő) korrelációra nincs v.mi táblázat esetleg?(a fiam a műrepülésre gerjed igazán)

-Bocsi,rájöttem a táv-probléma megoldására,a AA aksira 1,2V-van írva, a táv AA1,5V-kíván,sorry.

-A kulcstarós kamerához jutásról egy linket esetleg....... ;)

Köszönettel:marcifater

compcenter

• Vendég
« Válasz #202 Dátum: 2011. Február 24. - 09:04:11 »
-A kulcstarós kamerához jutásról egy linket esetleg.......

Tudok adni egyet 3000ft kártya nélkül új nem használt

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=13447

Nem elérhető tubi

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
    • Miskolci RC Modellező Egyesület
« Válasz #203 Dátum: 2011. Február 24. - 09:17:48 »

Idézet
-Többször olvastam a fórumon az "aksiciklus" kifejezést.ez töltés-lemerülés/db lenne?
Az aksi ciklusa változó típusonként és a használat, terhelés nagyban befolyásolja! Én nem szoktam foglalkozni vele!

Idézet
-Mi az a csengőmoci-ez v.mi szleng a brussless motor jelölésére?
Szleng, mert olyan mint egy bicikli csengő   ;D , de lehet hogy rosszul tudom!

Idézet
-Tegnap felaprítottuk az utolsó 9-es légcsavart,(8-as,10-es van) hol lehet ebből a hétvégére szerezni?
Miskolcon, vagy környékén nincs modell bolt! Marad a netes rendelés, esetleg valakinek van a polcon otthon és ad neked!
Tegyél fel egy keresek hirdetést!

Idézet
-A gépsúly-motorsúly(-erő) korrelációra nincs v.mi táblázat esetleg?(a fiam a műrepülésre gerjed igazán)
Nincs táblázat, mert sok a változó! Általában a boltok webshop-jában a motorok leírásában megtalálod hogy mekkora vitorlába, műrepülőbe, +D-be való!
A gép megvan, vagy a motor? Ha semmi nincs, nem lehet számolgatni! Esetleg kel rendelni egy komplett szett styroman 1000mm-es extrat! 30000Ft körül van az ára és tökéletes!

Idézet
-Bocsi,rájöttem a táv-probléma megoldására,a AA aksira 1,2V-van írva, a táv AA1,5V-kíván,sorry.
Az AA ni-mh 1,2V akkuknak jónak kell lennie a rádiódba! Eredetileg is az elem kiváltására tervezték! Valami más gond van ott! Lehet, hogy az egyik cella hibás!
Mérd meg mindegyiket!
Én is 8db AA akkut használtam a rádiómban évekig!
L. Krisztián telefon:+36304568681 
E-mail: posta@miskolcrc.hu mrcmegyesulet@citromail.hu

Nem elérhető maci

• Jedi mester
« Válasz #204 Dátum: 2011. Február 24. - 19:40:13 »
Nyugodtan próbáld ki a 8-as vagy 10-es propellerrel, valószínűleg azzal is repülni fog. Ökölszabályként ha motorod KV értéke 1000 körül van inkább a 10-est, 1500 körül van akkor a 8-ast próbálnám.

A propellereknek az átmérőjén kívül  egyébként fontos az emelkedése is. Ezért mindig két számmal jellemezzük pl. 9*5.

Az, hogy a motorodra milyen légcsavar használható, az általában rajta van a motor adatlapján. Ha túl nagy propellert teszel rá leég a motor, ha túl kicsit meg nem húz.

Megjegyzem, a propeller típusa sem mindegy. Amelyik gép egy GWS proppal csak szenved, egy ugyanakkora APC-vel virgonc is lehet.

ui.: ESC = szabályzó

marci

• Vendég
« Válasz #205 Dátum: 2011. Március 10. - 13:08:10 »
Sziasztok

Régóta jelentkeztük, mert azóta is repülünk mint az önnfeledt molylepke.Folyamatosan olvassuk a modellfórumokat oda-vissza,  tervezzük (egyenlőre fejben)az új gépünket, és bele is botlottunk egy helyi habvágó gépbe,ill. tulajdonosába, szóval az lenne a kínom , hogy az ő gépébe elektronikus formában(Corell drew?)kéne a terv, pl. a tréner-ről,szárnyprofilokról...ilyenek.Valakinek nincs ilyen?
(lehet hogy rossz oldalon kérek ilyesmit,sorry!!)

Papíralapon létezik sok-sok terv(pdf), de az nem jó.
Marcifater

Nem elérhető maci

• Jedi mester
« Válasz #206 Dátum: 2011. Március 10. - 13:33:16 »
Nem hiszem, hogy csak CorelDraw jó neki. Általában az a lényeg, hogy a rajz vektoros formátumú legyen.
A neten sok rajz megtalálható AutoCAD formátumban is. (dwg, dxf, eps ...). Valószínűleg azok is jók lesznek. Ha mégsem, azokat lehet konvertálni a megfelelő formátumra.

keis

• Vendég
« Válasz #207 Dátum: 2011. Március 13. - 14:45:24 »
Sziasztok!
Újra itt vagyok! Sikerült szereznem egy Cessna 182-őt csak az elektronikát kell beépíteni és repülhet is. Szóval ehhez kellene nekem most segítség. Ha lenne egy videó mit hova kössek az remek lenne! Segítséget előre is köszi!

track

• Vendég
« Válasz #208 Dátum: 2011. Március 13. - 21:38:26 »
Sziasztok

Régóta jelentkeztük, mert azóta is repülünk mint az önnfeledt molylepke.Folyamatosan olvassuk a modellfórumokat oda-vissza,  tervezzük (egyenlőre fejben)az új gépünket, és bele is botlottunk egy helyi habvágó gépbe,ill. tulajdonosába, szóval az lenne a kínom , hogy az ő gépébe elektronikus formában(Corell drew?)kéne a terv, pl. a tréner-ről,szárnyprofilokról...ilyenek.Valakinek nincs ilyen?
(lehet hogy rossz oldalon kérek ilyesmit,sorry!!)

Papíralapon létezik sok-sok terv(pdf), de az nem jó.
Marcifater

netről tudsz leszedni... át kell rajzolni a papíros tervet, onnatól kezdve már nem egy nagy kaland. tele van a net pdf-ekkel és egyébb képi vagy akár vektoros rajzokkal... szerintem először érdemes volna azzal próbálkozni. Én már túúlvagyok az első vágáson...

marci

• Vendég
« Válasz #209 Dátum: 2011. Március 16. - 13:26:46 »
Sziasztok
Az elmúlt 4 napos hosszúhétvégén is toltuk a trénernek rendesen, Marci fiam folyamatosan gyártja az újabb és újabb figurákat, kergeti a galambokat, versenyez az autókkal, szóval nagyon élvezi, időnként lezuhanásból, néha sima leszállásból is törik a légcsavar (APC), mivel a hétvégén 3 fogyott, kérdem én a gumis,hátrahajló légcsavar (6.500.-ft) megéri e az árát, tartósabb e?Mi a tapasztalat?
Köszi.Marcifater