Hy
Ma egy érdekes jelenségre lettem figyelmes ami igazából nem meglepő !
És egy kicsit szégyellem is magam, hogy még eddíg erre nem is gondoltam, mivel a rádiózás terén elég sok ismeretet próbáltak a fejembe verni a cégnél és nap sűrűn is használom.
Szóval ma elvittem a páromat dolgozni és hazafelé menet megálltam és elővettem az F-22-est.
Akadt is közönség egy szempillantás alatt. Miután letettem a gépet az egyik emberrel elkezdtem beszélgetni és arra lettem figyelmes, hogy a gép szervói elkezdenek rángatózni de még a motor is meg-meg ugrik.
Kivágtatva meg is szólalt az ember mobilja....!
Hát itt van a kutya elásva! Kb egy méteren belül álltunk egymáshoz képest és amikor elkezdett eltávolodni már vagy 2 méternél járt amikor megszűnt a rádió zavar.
A lényeget elfelejtettem. Egy Graupner MC-20-as 35Mhz-es rádióval voltam kint.
Ergo a 35-40 Mhz-es rádiókat simán lenyomják a mobilok. A 40-est azért írom ide mert hasonló zavarokat megfigyeltem 40Mhz-en is csak akkor nem csörgött a telefon csak a tornyokkal kommunikált és nem gondoltam arra.
Éredekes lenne egy 2.4Ghz-esnél is csinálni egy ilyen közeli mobilos tesztet. Ki tudja bizonyos körülmények között még ilyen frekin is okozhat olyan interferenciát a vivőjelben, hogy a digitális kódolású üzenet is eltéved.
Szal aki tapasztal hasonló megmagyarázhatatlan megugrásokat rezdüléseket repülés közben az gyanakodjon nyugottan a mobiljára!
Kezdem érteni a gonosz mobilos reklámot !!!