Szerző Téma: Fa- fém feldolgozás célgépek nélkül, azaz barkácsoljunk.  (Megtekintve 15056 alkalommal)

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
Re:Fa- fém feldolgozás célgépek nélkül, azaz barkácsoljunk.
« Válasz #45 Dátum: 2010. December 10. - 11:21:59 »
Van már fogászati marófejem de csak a gömb kiképzésűből tudtam szerezni.
De ez ami a fotón van jónak tűnik...  :)
Ez hengeres és axiálisan és radiálisan is mar.

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
« Válasz #46 Dátum: 2010. December 11. - 19:50:55 »
Adva van a motor és nem tudom mit kezdjdek vele: Azon gondolkodok hogy például fogászti furóval (ami tulajdonképp maró) lehetne csinálni egy kis  marót, például bordavágásra.
Sok tanácsot nem kaptam, tehát megyek a saját fejem után. Gondolkodtam a 2D tehát X Y mozgatáson ( egymára derégszögbe álló tengelyeken fut a motor) amit könyen lehetne fejleszteni CNC-nek, viszont nem szériagyártás  hanem szórakozés/ idötöltés a cél. Igy lemondtam eröl és a pantográf melett döntöttem, a karok meg vannak épitve, csináltam próbát (nem maróval hanem kezdetben ceruzával rajzoltattam papirra a profil körvonalát) Nagyon jónak tünt az eredmény, tehát most a maró motor rögzitésén gondolkodok.
Képeket késöbb teszek fel. A kovetkezö terv a fent ábrázolt lombfürészgép elkészitése lessz.
Pár nap mulva törlöm mert nem hozta a várt eredményt.

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
« Válasz #47 Dátum: 2010. December 11. - 21:53:07 »
Kipróbáltam élöben, a 3mm vastag félkemény balzát végtelenül lassan vágja, tehát lemondtam a tervröl viszont jól szorakoztam az épitéssel. Amikor idöm lessz megépitem a lombürészgépet, törölöm az egész marásos projektet és helyette a lombfürész épitésével  untatlak titeket. A maró nem vált be és reajöttem hogy jobb ha nem marakodunk (mint egy bizonyos meg nem nevezett forumon divik) hanem inkább haveri alapon szép lassan fürészelgetünk. :D

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
« Válasz #48 Dátum: 2010. December 12. - 16:40:29 »
Tényleg baj van az emeleten :D. Megkeztem a lombfürászgép épitését, elkészült a felsö éltartó a lengöcsuklóval (a használt szerszám vasfürész, reszelö, furógép , köszörü,menetmetszö és menetfuró tehát semmi profi célgép)

Uploaded with ImageShack.us
Az acélkék szint ami egyuttal korozió védelem ugy kapta hogy olivaoljba mártottam, gázlángon alig látható megypirosra hevitettem és olivaolajban hütöttem. Gépolaj és minden más olaj megfelel a célnak, csupán a szinárnyalat változik.
A képen az él duplázása az árnyék :).
Az excenter egy szomoru látvány, egy megboldogult GP motor (kissé megbuherálva) de lévén hogy létezik a reinkarnáció továbbra is a modellezést fogja szolgálni a tulvilágon is. Az elsö életében egy vidáman pörgö motor volt és most kis fordulaton fogja szomoruan rángatni a lombfürészlapot.

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
  • Noszmüller Gábor Madocsa & Paks ;-)
« Válasz #49 Dátum: 2010. December 12. - 17:46:13 »
Ha ez működő képeslesz megcsinálom én is...  ;D
Ha már belefogtál kivárom mi lesz a vége, hátha megkímélem magam egy-két utólagos javítgatástól....
ELég profi ötleteid vannak , lehet neked könnyebben megy majd mint nekem menne...  ;D
Sőt biztos. De ha elakadnál belőlem mindíg dőlnek az ötletek, csak a megvalósítás döcög néha  ;)
Jó munkát és sok szeretettel várjuk a beszámolót  ;D

Üdv:Noszmüller  Gábor  +36 20/345-10-74
Spectrum DX7

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
« Válasz #50 Dátum: 2010. December 12. - 18:17:25 »

M10 acélcsavarból esztergálom az alsó éltartót ami egyben  a mozgató idom is.
Acél csavarból mert mást nam találtam ithon (csakugy fustöl az eszterga kése) de valahogy csak elkészül.
A baj most kezdödik mert a fogászati maró nem szereti az acélt ( szépen leég)és bele kell marjam a nutot. De ugy is megcsinálom, foggal, körömmel , vasfürésszel és reszelöve vagy gyémántporos csiszolókorongal.

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #51 Dátum: 2010. December 12. - 18:32:14 »
Mintha már láttam volna ilyesmit valahol.... ;) ;D

Spectrum DX7

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
« Válasz #52 Dátum: 2010. December 12. - 21:39:27 »
Nagy keservesen megszületett a fürészt üzemeltetö rud, m4mm menettel lessz rea rögzitve az él tartó idom. Kemény munka volt, nem csodálkozom hogy a fogászati maró alig birta elvégezni a marást, amikor a csapszeg  helyét furtam 5 ször kellet fenjem a furót holott kis fordulaton furtam és kentem és hütöttem a furót. A lényeg hogy megszületett az egyik leg lényegesebb alkatrész, a hajtókarral csatlakozó rész az M10-es csavar fejéböl lett kiköszörülve (na meg egy kis fürészelés és reszelés és az a ronda fúrás)

Na azt még idönap elött elárulom hogy a szijtárcsa a lehetö legnehezebb legyen, (a motor és a gép fordulata közt hatalmas külömbség van tehát szijtárcsák segitségével csökkentjök a fordulatot) müködjön mint egy lendkerék hisz amikor a fürészlap lefelé halad terhelésnek van kitéve, részben hogy a laprugót feszitti és részben az anyag vágásának az ellenállása terheli, ugyanakkor fölfelé haladva a vágandó anyag nem terhel és reaadásul a laprugó nagyobb fordulatra kényszeritti a motort.
Ez az a jelenség amire a gyártók is sz@rnak és a piac tele van egyre zajosabb csörömpölö, vibráló gépekkel.
Egy jól kiegyensulyozott lombfürészgép simmán vibrációmentesen és halkan kell müködjön.

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
« Válasz #53 Dátum: 2010. December 12. - 22:36:28 »
Közben jött egy hülye ötletem (vagy esetleg nem is túl hülye?), ha felsö laprugó magasságát könyüszerrel meg változtatjuk 2-3-4 pozicióban akkor az elszakadt fürészéleket újra és újra lehet  használni.
A löket 2-3 centiméter (még nem mértem meg) tehét itt kopik az él amely közel 20 cm. hosszú, tehát a szakadt él Kb70-80%-a kopásmentes és ujrahasznositható. Vélemény??

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #54 Dátum: 2010. December 13. - 07:27:27 »
Nem hülyeség de a vágási magasságod csökkenti majd erősen.
Arra gondoltam ha ovális kereket csinálsz a hajtáshoz mint a mountenbike-kon akkor egyelletesebben kapja a terhelést a motor. Mert amikor a "főtengely" lefelé halad csak akkor végez munkát amikor oldal irányba akkor az szinte semmi ellenálást nemn tanúsít. Ezért ha a lefele menő szakaszhoz illesztjük az ovál csúcsát az oldalt menőkhöz a kissebb keresztmeccetet akkor a kölönböző elökarok miatt a tengelyen fellépő erők egymáshoz közelegnek. Meghát a végholtpont felé közeledve lassul is a fűrész mozgása. Persze csak minimálisan.

Bár végig gondolva nem is biztos, hogy akkora a jelentősége. Azért mint műszaki megoldás érdekes lehet.
Ha nem előfeszített rugó végzi a visszahúzást (és a lap feszítését)hanem keret közé van rögzítve a vágóél akkor még a felfelé mozgásnál is van jelentősége a dolognak.

Spectrum DX7

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
« Válasz #55 Dátum: 2010. December 13. - 14:11:49 »
Gyakorlatilag elkészült minden mozgó alkatrész (élszoritók, tolórud, vezetö hüvely és az excenter), a felületek végsö kezelése közvetlen összeszerelés elött lessz.

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
« Válasz #56 Dátum: 2010. December 13. - 22:21:25 »
Közben reakerült a hajtómü az alaplemezre.

és elkészült a felsö kar amely a tervtöl eltéröen  nem laprugú hanem aluminium profil amely 2 csapágyon mozog ás spirálrugó feszitti a lapot. (az alsó lepfeszitö még nincs rögzitve mert elveszett a 4mm-es memetfuróm de holnapra megolodik a probléma)

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #57 Dátum: 2010. December 14. - 07:49:05 »
Klasszul alakul !  :D

Spectrum DX7

Nem elérhető Péter

• Jedi mester
« Válasz #58 Dátum: 2010. December 15. - 17:31:34 »
Kezd végleges formát ölteni a fürész.

Ami még hátra van : a motor inditó kondenzátora, a kapcsoló, hálozati zsinor, még egy jó pár popnitszeg a végleges  rögzitésekhez és egy kis finom felületi ( esztétika) idomitás.
Próbavágást végeztem és meg vagyok elégedve az eredménnyel.
Külön köszönet Gzax- nek mert Ö adta az ötletet.
Ha valakit érdekel akkor küldök részletes leirást az egyes munkafázisokról  és a használt anyagról. Ha minden jól megy akkor holnap telyesen kész lessz.

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #59 Dátum: 2010. December 15. - 19:25:49 »
Hy Péter
Garatula nagyon jó lett !
Az ötlet az csak egy dolog meg is kell valósítani!

Egy igazi buheramókus vagy ! A lehető legjobb értelemben!

Ha repülne még a fából vaskarikán is indulhatnál vele!
Ahogy elnézem mindenfélét felhasználtál ami az idők folyamán felhalmozódott  ;) ;D

Spectrum DX7