Szerző Téma: Miskolc Kupa 2013 ( F3J, F5J, F5J-400)  (Megtekintve 1678 alkalommal)

Nem elérhető tubi

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
    • Miskolci RC Modellező Egyesület
Miskolc Kupa 2013 ( F3J, F5J, F5J-400)
« Dátum: 2012. Július 28. - 21:36:56 »

Kép forrása: http://www.cmac.net.nz/resources/Soar%20F3J%20mass%20Launch.jpg

Miskolc Kupa 2013 (F3J, F5J, F5J-400)

Kedves barátaim!

Most lehet, hogy páran megköveznek, de idejét láttam megnyitni ezt a témát. Talán korai, talán nem. Egyesületünk 2013-ban szeretne egy vitorlázó versenyt rendezni, ami minden évben ismételten megrendezésre kerülne. Igaz, hogy még csak a szándék van meg, de valahol el kell kezdeni. Egyenlőre elég idő áll rendelkezésünkre. A legtöbb tagunkkal beszéltem személyesen a verseny rendezéséről, és kivétel nélkül mindenki támogatta a kezdeményezést. Úgy tervezzük, hogy része lesz az országos bajnokságnak. Ezzel kapcsolatban fel kell vennünk a kapcsolatot a Magyar Modellező Szövetséggel, ami hamarosan megtörténik. A szervezés előkészületei hamarosan elkezdődnek, mert a témában igencsak amatőrök vagyunk, és bőven van leküzdendő feladat.
A versenyt nem csak magunknak, hanem mindenkinek rendezzük, hiszen maga a kategóriák is népszerűek a Magyar és a külföldi modellezők körében. A verseny megrendezése, már önmagában is elismert helyé tenné Miskolcot, amire méltán lehetnénk büszkét.

A témát több ok miatt hoztam létre.

Egyrészt szeretném, ha a környékünkről minél több modellező részt venne ezen a versenyen.
Az adott kategóriákban biztos, hogy számos gép van ebben a régióban, Jelenleg nyolc modellezőről tudok Miskolcról, akik nagy valószínűséggel rajthoz álnak.

Másrést, kíváncsiak vagyunk a véleményeitekre, tanácsaitokra. Ide bátran jöhet minden elképzelés, gondolat.

Harmadrészt úgy gondolom, hogy jobb előbb kivesézni a dolgokat, problémákat, mint az utolsó pillanatban kapkodni és improvizálni.

Egy kis háttér anyag a témában:

A kategóriák szabályait itt találjátok:
http://www.f3j.hu/index.php/page/rules

Hasznos linkek:
http://www.f3j.hu/
http://forum.rcmodell.hu/index.php?topic=23230.0

Néhány videó:
http://www.youtube.com/watch?v=2gCWOvtc3gY&feature=player_embedded#!
http://www.youtube.com/watch?v=AqnZEsWhKzQ&feature=player_embedded#!
http://www.youtube.com/watch?v=M7aVWwZ1Ab8

Köszönöm, hogy elolvastátok és várom a véleményeket!
Telefon: +36304568681 Lerch Krisztián
L. Krisztián telefon:+36304568681 
E-mail: posta@miskolcrc.hu mrcmegyesulet@citromail.hu

Nem elérhető Varicopax

• Midikloriád
  • *
Re:Miskolc Kupa 2013 ( F3J, F5J, F5J-400)
« Válasz #1 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 17:23:32 »
Sziasztok!

Szépkezdeményezés!! Versenyzőként számíthattok rám!!!!!
Vagy akár közös edzéseken is.

Üdv.
Tamás
MPX EG Pro, MPX Blizzard, RCM Grace, Topmodel Siesta, Topmodel Fascination, Osiris Mk2, Respect!!

Nem elérhető sterby

• Jedi
« Válasz #2 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 22:56:12 »
Meglátom sikerül-e összehozni egy Stork-ot a jövő évi szezonra, akkor én is indulok. Kell egy biztos sereghajtó is a csapatba ;D

Tapsi

• Vendég
« Válasz #3 Dátum: 2012. Augusztus 09. - 20:25:16 »
Számíthattok ránk, de ezt már mondtam. Baromi jól tudok pl. pizzát hozni. ;D ;D

Nem elérhető tubi

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #4 Dátum: 2012. Augusztus 09. - 20:49:34 »
Örülök, hagy életre kelt a téma!  :)

Varicopax
Ha kedved tartja, látogass ki a repterünkre.  Mi minden hétvégén edzünk általában, de ez csak nevében edzés, mert piszok lusták vagyunk! ;D
A géped ne hagyd otthon!

Sterby
Tudtam én, hogy érik ott egy stork a fejedben!  ;D Én drukkolok neked!

Tapsi
Számítunk rátok és szeretnénk számítani a többi egyesületi tagra is!
A legfontosabb, hogy legyen elég időmérő! Legalább 12 fő kellene.

Köszönöm a hozzászólásaitokat!

Ötleteket Várok a rendezésre!

Nem elérhető BK_Attis

• Lakhely: Sajóörös
  • Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
  • Élni, Élni hagyni és embernek maradni!
    • Flying Angel
« Válasz #5 Dátum: 2012. Augusztus 09. - 21:07:42 »
Remélem az egyértelmű, ami tőlem telik!   ;) ;) ;)
Végcél a kék ég vagy? 2,4Ghz/2,4Ghz
Üdv: Krajcz Attila
0670/325-6476
borsodircmodell.info@gmail.com

Nem elérhető Graphx-34

• Kamikáze
  • **
  • 06-20-388-99-02
    • Nyíregyházi Modellező Egyesület
« Válasz #6 Dátum: 2012. Augusztus 10. - 10:35:30 »
Sziasztok!

Az ötlet nem rossz.
Legalább kicsit több lehetőség verseny lenne, kis hazánkban.
Segíteni én is szívesen.
Lelki és fizikai segítséget,komplett pálya felszerelést tudunk biztosítani , meg stb.....
Ma megint jót repítettünk, megtanultam lezuhanni.))

Nem elérhető tubi

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #7 Dátum: 2012. Augusztus 10. - 12:13:56 »
Köszönöm mindenkinek a segítségről szóló ígéretét! Élni fogunk vele ha eljön az ideje.
A pálya kellékeit le kell gyártanunk nekünk is, mert minden évben szeretnénk megrendezni ezt a versenyt és kölcsön kérni nem a legjobb megoldás.
Igaz, hogy még nincs lekonkretizálva, de a hangosítást és az eredménykezelést az eddigi versenyeken már bizonyított személyek és technika fogja biztosítani. Valószínűleg a főbíró is a megszokott személy lesz.

Két sarkalatos pont van, amihez várnék ötleteket, tanácsot.

Az egyik az étkeztetés lenne a másik a szállás aminek a reptér közelében kellene lennie.

Nem elérhető Graphx-34

• Kamikáze
  • **
  • 06-20-388-99-02
    • Nyíregyházi Modellező Egyesület
« Válasz #8 Dátum: 2012. Augusztus 10. - 21:02:56 »
Szia!

A szállásban nem tudok segíteni... ;D ;D
A Nyírség kupán étkezés :meleg ebédet formájában oldottuk meg ,reggelit, vacsorát mindenki maga biztosítja.
Az egyik étterem kiszállítja a frissen főzött,előre adagokban lecsomagolva vagy a helyszínen kiporciózva az ebédet.
Evőeszközt , tányért ők biztosítanak és viszik vissza.
Egy kis utánajárást igényel, kifőzdék előnyben.
30-50 főnél még egy kis alkudozás is belefér. ;D
A Miskolci F3j-s csapat tud róla érdemben is nyilatkozni.
Ma megint jót repítettünk, megtanultam lezuhanni.))

Tapsi

• Vendég
« Válasz #9 Dátum: 2012. Augusztus 10. - 21:07:04 »
A reptértől kb 800 m-re van Szirmabesenyőben egy étterem, ha gondolod körbeszaglászom.
A szállásnál elsősorban az igényeket kell tisztázni, aztán a kínálatot. ;)

Nem elérhető tubi

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #10 Dátum: 2012. Augusztus 10. - 22:54:12 »
Az étkezésre van bőven alternatíva! Az biztos, hogy mi nem akarunk vele foglalkozni! Tehát valóban valami meleg konyha, vagy étterem jöhet szóba.
Három dolognak kell megfelelnie:

-Olcsó legyen (szerintem 1000Ft a limit)
-Elegendő mennyiségű legyen ( Ne legyél éhes 2 óra múlva)
- Jó íze legyen!  ;D Gondolom értitek, hogy mire gondolok.  :)

A szállásra három lehetőséget szeretnénk felkínálni:

-Lesz egy sátras megoldás a reptéren azoknak akik imádnak a csillagos ég alatt aludni. Természetesen a rendezvény helyszínén lesz őrség aki vigyáz a felszerelésre és minden másra is.
-Szeretnénk egy olcsó megoldást is felkínálni. Itt kollégiumokra és hasonló szálláslehetőségekre gondolok.
-És kéne valami jobb szállást intézni azoknak, akik szeretnének kényelmesebben pihenni.

Nem elérhető armonmiki

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi
« Válasz #11 Dátum: 2012. Augusztus 11. - 20:46:51 »
Gratulálok az elhatározáshoz Krisztián.

Örömmel olvastam ezt a hírt.
Igaz néhány éve én a versenyzést szüneteltetem, de közeleg a visszatérés.

Szeretnék megosztani egy kis történelmet is Veletek.

Dr Benyó Zoltán volt, aki a kategóriát életre keltette 1993 ban Magyarországon a kazincbarcikai Gyermekek háza segítségével és az ott működő szakkör segítségével, ami Nagypál Feri vezetésével működött.

A Borsod Kupa országos  ranglista versenyt már akkor is a miskolci repülőtéren kellett lebonyolítani a helyigénye miatt.

Ez előtt az F3B kategória volt népszerű, amiről Árvai Emil tudna sok érdekességet mesélni.

Ebbe a játékba jómagam kb 1994 ben csöppentem bele Benyó Zoli biztatására.

Az előzményeket én is hallomásból Zolitól, Emiltől, Feritől és Varga Zolitól tudom.

Azonban miután bekapcsolódtam a versenybe, hamar részese lettem a rendezésnek is.

Zoli rendezői munkáját segítve 2-3 éven át gyűltek a tapasztalataim, majd miután neki az orvosi munkája miatt kevesebb ideje lett megkért a rendezési feladatok átvételére. Ő továbbra is a legfontosabb technikai szervező volt, ( sorsolás, főbírói feladatok, külföldi versenyzők, stb) nekem főleg a körülmények megszervezése volta feladatom. Legyen hol versenyezni, legyen a helyszínen minden technikai kellék, ember, bíró, kaja, kupák, oklevelek, versenyzőknek szállás, ropi, kóla jó hangulat. Kávé.  Egy átmeneti időben a Borsod kupa helyszín Sajószentpéterre költözött, mivel a versenyt anyagilag támogató kazincbarcikai művelődési központ kérését is figyelembe kellett venni. Ebben az időben miskolci vállalkozó és versenyző barátunk, Köteles Béla kezdeményezésére indult egy új verseny. Ez volt a Miskolc kupa.  Akkoriban volt évente talán 9 verseny. Nyáron szinte minden második hétvégén versenyre mentünk. Sajószentpéter és Miskolcon kívül Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Nagykáta, Kecskéd, Szeged adtak otthont ezeknek a versenyeknek majd talán 2000-től Nyíregyházán is beindult egy nagyon lelkes csapat a Páskay Feri vezetésével. Megterhelő volt a sok versenyre utazás a versenyzőknek is és a szervezőknek is és egy szegedi országos bajnokságon folytatott szakág értekezleten az a döntés született, hogy kevesebb, de kétnapos színvonalas versenyek legyenek.
Ekkor megegyeztünk abban is, hogy a jövőben a Borsod kupa és a Miskolc kupa szervezői közösen Miskolcon, Miskolc kupa  néven rendezik a versenyeket. Pontosan már nem tudom, de 2003 - 2004 körül anyagi okok miatt született egy olyan elképzelés miszerint Miskolc és Gödöllő felváltva rendeznének versenyt az év elején. (április vége körül) A gödöllői rendezés Török Laci profi szervezésében elindult. (A Laciék ötlete volt, hogy nem kellenek bírók, mindenkinek a saját segítője mér. Csak két-három kontrol bíró van kint a starton aki ellenőriz.
Senki nem tudja mikor kinek a startját ellenőrzik így mindenki korrektül írja be az időket.
Így nem kell 12 bíró. Persze ha van az a jobb.)

Miután akkor már 11 rendezvény lebonyolításán voltunk túl, talán egy kicsit el is fáradtunk és anyagi támogatásunk is leapadt, a Miskolci F3J versenyek véget értek.

Számomra nem csak a rendezés de a versenyzés hosszú szünete következett.
2008-as gödöllői verseny volt az utolsó, amin részt tudtam venni.

A 2013 az én számításom szerint 1993 hoz képest kerek évfordulónak tűnik.

A 2013 viszont már nekem is biztató és talán nem lesz akadálya, hogy mint versenyző újra starthoz álljak.
Szívesen megosztom a tapasztalataimat is mint régi rendező és szerintem Benyó Zolit feltétlen keressétek meg. Ő most is elég aktív úgy tudom. Sajnos régen találkoztunk. (Remélem egy új találkozó vele is összejön már hamarosan.) Továbbá Páskay Ferit ajánlanám. Talán ő sem zárkózik el. Nagyon színvonalas versenyeket rendeztek Nyíregyházán több alkalommal és ő most is nagyon aktív.

Amit leírtam talán egy-két időpontban van kis pontatlanság. Ezekért elnézést.
 Az időpontok kicsit összefolynak. Magam is meglepődtem, gyorsan elrepült 20 év.

Az új rendezőknek talán kis segítség kihez miben lehet fordulni a régi játékosok közül.

Még egyszer gratulálok. Találkozunk a starton.

Üdvözlettel

Miklós     
"az élet legfőbb értelme, hogy minden percét élvezzük."

Samuel Butler

Üdv. Juhász Miklós  30-7374804

Nem elérhető tubi

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
« Válasz #12 Dátum: 2012. Augusztus 11. - 22:13:57 »
Köszönjük szépen ezt a remek történelmi ismertetőt és a segítséget!
Néhány dologgal tisztában voltam, de van néhány számomra új dolog, amit eddig nem tudtam.
Szeged Kupa alkalmával lesz lehetőségünk széles körben tájékozódni a verseny rendezéssel kapcsolatban. Az említett személyektől biztosan.
Alapvetően két dologtól függ a verseny megrendezése.
Az egyik, hogy találunk-e megfelelő időpontot a versenyre, a másik a reptér vezetésének hozzáállása.

A verseny időpontján már gondolkodtam. Augusztus 11-12 vagy 18-19 esetleg szeptember 29-30
Az ez évi versenynaptárral próbáltam összhangba hozni: http://www.f3j.hu/index.php/page/calendar
Bár nem tudom, hogy a jövő évi naptár hogy alakul, viszonyításnak jó ez is.  Erről mindenképpen kell beszélni a versenyen pár emberrel.

A reptér légi forgalma a nagyobb gond! A Modell repterünk a Miskolci reptéren van, ami nyáron elég forgalmas. Nem igazán lenne jó, ha egy iskola körbe kezdő Góbé-ba tíz gép lőne bele a startnál. Tehát valamilyen formában korlátozni kell a repüléseket a startállások felet.  És ez az, ami nem biztos, hogy megoldható.
Minden esetre hamarosan felvesszük a kapcsolatot a reptér vezetésével és meglátjuk, hogy mi lesz.

Nem elérhető armonmiki

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi
« Válasz #13 Dátum: 2012. Augusztus 12. - 15:44:25 »
A szegedi verseny általában az országos bajnokság is és régebben a kétnapos verseny szombat délutánja a futamok után volt az szakágértekezlet helye is. Kint a reptéren van egy nagyobb terem ahol össze jött a csapat és a szakágvezető közreműködésével pont olyan témák kerültek megbeszélésre, hogy a következő évi versenyek hogyan legyenek kb mikor. Javaslatok a hazai szabályokkal kapcsolatban ( pl ilyen alkalommal dőlt el olyan dolog hogy lehet a hazai versenyeken csörlőt is használni, vagy hogyan számít ha a modell felpattan és úgy ér célba, meg sok apró részlet ami az előző versenyeken felmerült.
Hogy ez most is így van-e azt nem tudom, de az biztos hogy ott lehetőségetek lesz beszélni mindenkivel aki naprakész tapasztalatokkal bír. Vörös Endre, Rábel Bandi, Görög Gyuri szerintem még mindig a szervezés élvonalában vannak. A reptér használattal is biztosan tudnak javaslatot adni, hogy ők hogyan tudnak megegyezni. Szegeden olyan repülő élet van ( a verseny alatt is) amilyet Miskolcon csak jeles ünnepnapok rendezvényein szokott lenni. Ettől még nem szokott semmi gond lenni. De ezzel kapcsolatban tudnak tapasztalatot adni a kiskunfélegyháziak ( Szeri Bandiék) is és a nyíregyházi csapat ( Páskay Feri )
Az mondjuk régen is tapasztalat volt, hogy a miskolci repülős csapat kicsit más volt gondolkodásában mint bármelyik az országban. A modellezőket kicsit talán lenézőbben kezelték. (zsenge vitorlázó koromban bigyósoknak nevezték némi gúnnyal) Szerintem azért okozhat ebben talán némi szemlélet változást, hogy van több modellező is akik régebben nem csak modellel repültek és olyan modellező is van Miskolcon akinek a modellek mellet igazi saját építésű repülő is van. ( Varga Zoli)

Samuel Butler

Nem elérhető armonmiki

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi
« Válasz #14 Dátum: 2012. Augusztus 15. - 17:58:33 »
A verseny időpont meghatározásával kapcsolatban jutott eszembe néhány dolog.
Amit nekünk akkoriban figyelembe kellett venni. A versenyek általában április közepe és szeptember vége közötti időben voltak, de mostanában Nagykátán még talán októberi időpont is volt. Volt néhány verseny aminek már az időpontja hagyományosan ismétlődött. ( kis eltérésekkel) Ezeket tiszteletben kellet tartani.
A ballagások ideje is gond szokott lenni és ha egymást túl sűrűn követik a versenyek akkor is gond van. Ha egymás után minden hétvége verseny az családi konfliktust okozhat és van aki ezért marad el.

Szempont volt a nyári szabadság idejét szabadon hagyni, figyelni kellett a nemzetközi versenyekre is mert ha valamelyik szlovák vagy más szomszédos ország versenyét üti akkor a profik lehet hogy oda mennek. (ha nem üti lehet hogy onnan is jönnek)
A régi miskolci versenyekre rendszeresen jöttek külföldről is ( Szlovákiából mindig)
A városi programokra is érdemes figyelni, mert ha rendezvényekkel egyszerre van akkor szállást szerezni nehezebb.
A kaját mi is (és általában más versenyeken is ez volt )  valamelyik étteremmel szerződve kiszállítva oldottuk meg.
De volt olyan is amikor mi főztünk a helyszínen egy nagy üstben ( körülményes, kockázatos) A kiszállítás kétnapos versenynél egyszerűbb, a cég hozza a kaját és az összes felszerelést a kajáláshoz. Nekünk sörpadokat és némi árnyékot (pavilon sátrak 3-4 db) kellett megoldanunk.

Samuel Butler