HOZZÁVALÓK
A tésztához:
40 dkg liszt
2 db tojás sárgája
3 dkg élesztő
1 marék cukor
csipet só
10 dkg vaj
1 evőkanál étolaj
A töltelékhez:
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 db alma (lereszelve)
15 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
1/2 db alma
1 marék mazsola.
1 db tojás a kenéshez
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a két tojás sárgáját, a csipet sót, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt.
A vajat langyosra felmelegítjük és hozzáadjuk az olajat is, majd apránként, a dagasztás közben, a tésztához adagoljuk. A tésztát addig dagasztjuk amíg elválik a kezünktől, és a tál oldalától is. A tészta tetejét meghintjük liszttel, letakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Amíg kel a tésztánk addig elkészítjük a töltelékeket. A mákot és a diót összekeverjük a cukorral, és a reszelt almával.
A megkelt a tésztát kiborítjuk a tálból, újra összegyúrjuk, kicsit pihentetetjük, majd ketté osztjuk. Kinyújtjuk a tésztánkat fél centi vastagságúra, és az egyiket megszórjuk a mákos töltelékkel, a két végét behajtjuk, majd feltekerjük a tésztát, és belerakjuk a tepsibe. A tészta másik felét megszórjuk a diós töltelékkel, a tetejére mazsolát szórunk,és szintén feltekerjük,és tepsiibe tesszük. Majd újra 30 perces kelesztés követ kezik.
Ha megkeltek bejglieink, akkor a felvert tojással duplán megkenjük a tetejüket, majd hústűvel megszurkáljuk, hogy ne repedjenek ki, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 25-30 percre. Ha megsült, kivesszük a tepsiből, és egy rácsra tesszük hűlni, és csak langyosan szeleteljük fel!