Szerző Téma: Sörkollektor - DIY  (Megtekintve 1496 alkalommal)

track

• Vendég
Sörkollektor - DIY
« Dátum: 2013. Január 27. - 18:32:48 »
Gondoltam nyitok egy topicot, hátha több pénz jut a modellezésre, ha nem kell a kéményen kieregetni a tízezreket...
Olvasgattam, számolgattam, utánna jártam az alapanyagoknak, mi-hol és mennyi, mekkora, stbstbstb...
Realizáltam a dolgokat, és arra jutottam, hogy nem sok vesztenivalóm van... déli fekvés, a fizika meg fizika...
Maximalizáltam a méreteket gazdasági alapon, így kaptam gyakorlatilag ~6m2 felületet ami az elkészüléstől gyakorlatilag elkezdi visszatermelni az árát úgy, hogy nincs több ráfordítás...

A műhelyemben nincs fűtés, így elég kínkeserves a téli munkálkodás... Gyakorlatilag 2-3 nap munka és lehet élvezni a munkánk gyümölcsét... persze ha be van szerezve minden hozzá csak akkor...

és egy kis képregény:

Hozzávalók 6m2-re... 588 sörösdoboz, meg miegymás... kellett dolgozni érte... akarom mondani inni :P

Kicsit fordult a kocka... mivel nincs akkora helyem ahol előre el tudtam volna készíteni a kollektorokat, így a helyén építettem... még üresen...

az egyik kölség csökkentő tényező... DIY - nem kell szigetelni és töredéke a normál csövekhez képest... és csak 1 sor magasságú téglát kell megbabrálni miatta...

Az egyik legnehezebb feladat... majdnem 3óra/lyuk... össz 4db... 60cm-es falban...

Becsületes neve: Bekéne Tóni...

Betótam...

szellőztetés megoldva...

Másik kemény feladat... 56db lyuk fúrása viszonylag precízen, kis oldalfal vastagsággal...
NE használjunk GAGYI szerszámot!!!!!!!!!!!! mert csak a pénzünket viszi és az idegeinket öli!!!

Megérte az árát!!!!

hmm... az öreg csak szeretne ekkorát!  ;D

Hiti-bá is így kezdte :P

már magától szárad...

félkészen... vagyis már majdnem készen...

Külsőleg 95%-ban kész... már csak esztétikai munkálatok vannak rajta... az éleket lekerekíteni és lefesteni a habot...

Az első mosoly :P reggel 8 óra... vezérlés híján egyenlőre levakdugózva a csövek... nap nem süt, és mégis elkezdett kiolvadni a kollektor ! YESSSS!

Megjöttek lassan a motyók... esti beszerelés után csak pislogtam...

Első nap, hogy áll a rendszer és a nap is süt... első kép...

hmm ígéretes...

3 percel később...

A komplett űrközpont...  :P

És ez fogadott a mai nap...  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Lehet gondolkodni, inni, gyűjteni. Remélem megmozdítottam bennetek valamit :P

Pacsi

Nem elérhető BK_Attis

• Lakhely: Sajóörös
  • Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
  • Élni, Élni hagyni és embernek maradni!
    • Flying Angel
Re:Sörkollektor - DIY
« Válasz #1 Dátum: 2013. Január 27. - 18:52:48 »
Szia track!

Ez igen, profi munka, ugyes vagy!  ;) ;) ;)
Végcél a kék ég vagy? 2,4Ghz/2,4Ghz
Üdv: Krajcz Attila
0670/325-6476
borsodircmodell.info@gmail.com

track

• Vendég
« Válasz #2 Dátum: 2013. Január 27. - 19:02:30 »
 ;D köszi!  ;D

Nem elérhető Pintyoke

• Jedi moderátor
  • Jedi mester
  • Budapest M5-M0 KÖRNYÉKE
« Válasz #3 Dátum: 2013. Január 27. - 22:13:58 »
Grat!  Igazán nagyszerű! Sajnos az én modellező sufnim árnyékban fekszi a nap jelentős időszakában...  már rég megcsináltam volna, ha nem így lenne. Így télen vacogva vagy egyáltalán nincs műhely munka.. :-(
Nagyon örülök, hogy a te projekted működik. A sörön kívül milyen nagyságrendű befektetést igényel?

Köszi :-)

Jó prv is.

Nem elérhető pittyu2

• Jedi mester
« Válasz #4 Dátum: 2013. Január 27. - 22:33:06 »
Frankó.  Jó ez a sörkollektor, Főleg hogy a nyáron hűtésre használt söröcske még télen melegít. Gratulálok a teljesítményedhez, kicsit szégyellem magam ugyanis én csak fele ennyit ittam (majd belehúzok) 8) 8) ;D
 De az a hőfok szabályzó király , csak nem hűtős vagy ???

track

• Vendég
« Válasz #5 Dátum: 2013. Január 28. - 07:20:37 »
Idézet
Pintyoke

Ami azt illeti nekem is a hegy alatt van a ház... decemberben csak 1óra után süt oda a nap sajnos...
Viszont így január derekán már 11óra után termel a kicsike  8) és ahogy telik az idő, egyre magasabban jár a nap szerencsére.
Inkább úgy fogom fel ezt az egészet, hogy kitolja nekem az őszt és előre hozza a tavaszt.

Mivel magamnak csináltam, így mindenből a jobbat vettem, de még így is fele annyiba van mint amennyiről mások beszélnek :P

Idézet
pittyu2
hehe :D Ez megint csak költségcsökkentő tényező a vezérlés... vaterán 13-15e egy normális vezérlés... ez megvolt 3500ft-ból.
De látom már láttál ilyet :P

A sörösdobozok még mielött azt hinnétek..., egy kocsmából valók jórészt, mert én nem nagyon iszom, így a neves önfeláldozás mást illetett  :-X

track

• Vendég
« Válasz #6 Dátum: 2013. Január 28. - 07:56:06 »
Idézet
modellező sufnim árnyékban fekszi a nap jelentős időszakában.

Tető?!

track

• Vendég
« Válasz #7 Dátum: 2013. Január 28. - 15:35:26 »
találtam még a tervezési fázisból 1 képet... méretarányos...

3db egész tábla OSB a két kollektor gyakorlatilag 0 hulladékkal...
2 egész tábla, 1db pedig darabolva az oldalakhoz és egyebekhez...

motyi96

• Vendég
« Válasz #8 Dátum: 2013. Január 28. - 16:32:10 »
Gratula, nagyon profi lett! :D

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
  • Noszmüller Gábor Madocsa & Paks ;-)
« Válasz #9 Dátum: 2013. Január 28. - 19:07:01 »
Tényleg klassz.
Voltam egy manusnál (tanulmányi úton  ;D ) itt Pakson aki tömeg kályhát épített. Nála láttam ilyet csak egy kicsivel nagyobban.
Abban a szerencsés helyzetben volt a manus, hogy a kert felőli hátsó fala (délfelé néző) teljesen be volt vele fedve. Azt mondta a mókus, hogy napkeltétől napnyugtáid dől belőle a meleg levegő.

Ha egy új ház tudatosan úgy van építve nagyon klasszul ki lehet használni. A régi építésnél viszont csak megalkuvásokkal illetve átalakításokkal lehet jól kihasználni...

Üdv:Noszmüller  Gábor  +36 20/345-10-74
Spectrum DX7

track

• Vendég
« Válasz #10 Dátum: 2013. Január 28. - 23:25:21 »
Tényleg klassz.
Voltam egy manusnál (tanulmányi úton  ;D ) itt Pakson aki tömeg kályhát épített. Nála láttam ilyet csak egy kicsivel nagyobban.
Abban a szerencsés helyzetben volt a manus, hogy a kert felőli hátsó fala (délfelé néző) teljesen be volt vele fedve. Azt mondta a mókus, hogy napkeltétől napnyugtáid dől belőle a meleg levegő.

Ha egy új ház tudatosan úgy van építve nagyon klasszul ki lehet használni. A régi építésnél viszont csak megalkuvásokkal illetve átalakításokkal lehet jól kihasználni...

Egy fotót nem sikerült lőnöd róla?!

motyi96

• Vendég
« Válasz #11 Dátum: 2013. Január 29. - 16:17:49 »
Azt megkérdezhetném, hogy az elektronikát honnan szerezted hozzá, és mennyibe került?
A beáramló meleg levegőt kell-e ventilátorral "szivattyúzni" befelé? Ha jól látom, akkor igen.
Mennyire hatékony így, hogy a beáramló meleg levegő a helyiség mennyezetéhez van közelebb, nem a padlóhoz?
Csak akkor működik, ha süt a nap?

track

• Vendég
« Válasz #12 Dátum: 2013. Január 29. - 16:41:39 »
Azt megkérdezhetném, hogy az elektronikát honnan szerezted hozzá, és mennyibe került?
A beáramló meleg levegőt kell-e ventilátorral "szivattyúzni" befelé? Ha jól látom, akkor igen.
Mennyire hatékony így, hogy a beáramló meleg levegő a helyiség mennyezetéhez van közelebb, nem a padlóhoz?
Csak akkor működik, ha süt a nap?

ebay az elektronika, de mint pityu kolléga is mondta ez egy sima univ. hűtőtermosztát... 3500körül mozog
Szórt fénynél is 20fok körül termel, de nem oly intenzitással, mint ha direktbe rásüt a nap. akarom ez alatt érteni, hogy lassabban melegedik fel. A ventilátor szükséges szerintem, mivel akkora feláramlás nincs benne, hogy magától működjön. vagy ha igen, akkor sem elegendő... noszogatni kell. én pont ma reggel tettem még bele 2db ventit, mert ami a képeken is látszik, kevésnek bizonyult, nem tudta "negatívba szívni" a hőfokot a termeléshez képest. PC bontóban kemény 50ft/db... ha boltban veszed, akkor gyakorlatilag kirabolnak. a 4db venti már kellemesen kirántja ezt a levegőmennyiséget...

motyi96

• Vendég
« Válasz #13 Dátum: 2013. Január 29. - 21:26:36 »
Értem, köszi a választ! Megmutattam egyébként a topicot apának, az ő kérdései voltak ezek főleg, tetszett neki, még egyszer gratu hozzá! ;)

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
  • Noszmüller Gábor Madocsa & Paks ;-)
« Válasz #14 Dátum: 2013. Január 30. - 10:23:41 »
Tényleg klassz.

Egy fotót nem sikerült lőnöd róla?!

Csak a tömeg kályha éppen aktuális készültségi fokáról van képem. A kollektorról nem készítettem sajnos.
De ha egyszer arra járok csinálok róla egyet.
Bár sok nem látszik belőle. A keret meg a plexi illetve a mögötte lévő matt feketére fújt dobozok. Persze csak ha nincs bepárásodva. Amikor ott voltam volt benne egy kis pára mivel valahol beszivárgott egy kis vít és ettől este mindig bepárásodott nemi és reggel még rajta volt amikor ott voltam. Ez persze hátrányosan befolyásolja a hatásfokát. De gondolom azóta már orvosolhatta a dolgot.

Üdv:Noszmüller  Gábor  +36 20/345-10-74
Spectrum DX7