Szerző Téma: Ultimate 400 mm  (Megtekintve 1971 alkalommal)

Nem elérhető csancsi

• Jedi
    • Best-Autórent
Ultimate 400 mm
« Dátum: 2014. Február 23. - 17:11:00 »
Sziasztok

Az ultrakönnyű-építő versenyre készítettem ezt a kis szerkezetet. Ugyan a versenyre még nem neveztünk elegen, de én azért összedobtam a gépet.
Úgy próbáltam kitalálni az építendő repülőt, hogy csak már meglévő alkatrészeket használjak föl. Ami pedig nem volt otthon, azt Berci haveromtól kunyeráltam, ilyen olcsón még a teszkóban sem lehet vásárolni!  ;)
Volt egy régi kis csupaszárnyam, ronda és finom kivitelben. Azt pár óra alatt építettem valamelyik karácsonykor két szaloncukor között. Ennek a 10g-os motorját használtam föl. Sokat agyaltam, hogy ehhez mekkora a max építhető gép, és az egyfedelű 5-600, vagy kétfedelű 400 mm mellett döntöttem.
Azért lett Ultimate, mert Zsopynak már készítettem egyet 1000 mm-es fesztávval, és az marha jól sikerült.
Amiből készült:
-3 mm-es Diego padlóalátét, harmónikába van hajtva, ebből 1 csík bőven elég ehhez a mérethez,
-10g-os 2000 kv-s motor Hobbyking barátunktól,
-10/12A-os szabályzó, még a Bug építéséből maradt,
-kék 9g-os csűrőszervó, de még az 5g-os is sok lenne, Ezt régi gépből bontottam,
-2*3,5g-os magassági-, és oldalkormány, Bercinél hányódott,
-szárnyba raktam 0,5 mm-es szénmerevítést, de csak V alakban, az X már fölösleges,
-zsanérozáshoz celluxot használtam, de csak egy oldalról, mert a duplát nehezebb mozgatni,
-kormányemelőket virág csomagolásához használt átlátszó műanyaglemezből készítettem,
-3ch HK vevőt akartam lecsupaszítva, de épp nem volt szabadon, ezért egy nehéz 8ch vevőt vettem ki a házából,
20/943-6455

Nem elérhető csancsi

• Jedi
    • Best-Autórent
Re:Ultimate 400 mm
« Válasz #1 Dátum: 2014. Február 23. - 17:20:02 »
HK-s Uhu Port használtam, szerintem ugyan olyan minőségű, mint az eredeti. Viszont hidegben használhatatlan. Nem szabad túlzásba vinni, mert súlyos grammokat veszíthetünk vele. Szerintem én is spórolhattam volna 4-5 g-ot... :'(
Az 1 m-es tervrajzot átméreteztem, majd felrajzoltam. Szikét megfenve kivágtam mindent. Fontos az éles szike, mert amúgy csak gyűri az anyagot. Esetleg borotvapengével is lehet vágni.
Dobozolt törzset csináltam, ami nehéz, viszont sokkal szebb a laptörzsnél. Itt is látszik, hogy mekkora hülye vagyok. Az 1400-as Yakot laptörzsűre-, ezt a kis sz@rt meg dobozolva építem. Hát noooormális?  ;)
Itt is lefaraghattam volna 10g-ot.
20/943-6455

Nem elérhető csancsi

• Jedi
    • Best-Autórent
« Válasz #2 Dátum: 2014. Február 23. - 17:30:21 »
A törzs két oldala egyforma, a két végét lelapolva kell összeragasztani. A szélességet az akksihoz és a vevőhöz alakítottam. Körbe ragasztottam a 10 mm széles csíkokat, és belülre is raktam pár átlós merevítőt habból. Szénnel nem merevítem, mert ez is elég bele.
Utána kivágtam a szárnyakat összekötő részeket (mi a nevük?), és jó szorosan becsapoltam őket a szárnyakba, majd be is ragasztottam őket. Majd az alsó szárnyat rögzítettem a törzs alján levő nyílásba. A felsőt pedig 3 db hab távtartóval rögzítettem a fülke előtti részhez. Itt csúnyán el lehet baxni a dolgokat, érdemes egy sík asztallapon mindent derékszögbe állítva ragasztani.
20/943-6455

Nem elérhető csancsi

• Jedi
    • Best-Autórent
« Válasz #3 Dátum: 2014. Február 23. - 17:35:25 »
A motort a rögzítőkeresztnél fogva beragasztottam az orrba, és egy plusz körbelapolással megerősítettem. Így már nem tudja kitépni magát az eszméletlen erejű motor.  :D
Hátrahajló helyett most 5*3-as van rajta propsaverrel. Ha valakinek lenne 6*2-es, vagy 6*2,5-es propija, az jobban passzolna hozzá. A 3-as emelkedést kicsit gyorsnak találom. Vagy tegyek rá lassítólapokat?
20/943-6455

Nem elérhető csancsi

• Jedi
    • Best-Autórent
« Válasz #4 Dátum: 2014. Február 23. - 17:42:55 »
Egy valamivel viszont megszenvedtem. A snappereket akartam vékony zsugorcső+széncső kombinációval kiváltani, viszont a kis szervók nem bírták hajlítgatni a zsugorcsövet.
Második próbálkozásra már fém tolórudakat használtam, a hosszukat pedig Z hajtással állítottam be. Ez jól működik, de van egy kis kotyogás benne.
Futómű nem lesz, mert fűben hasra-, vagy kézbe száll le.
Az 500 mAh-s akkuk nehezek lennének, ezért kaptam 2 db 250 mAh 2S akkut, egyenként 16-17 g-ot nyomnak.
Sok ötlet lenne a könnyítésre, szerintem a mostani 95 g-os felszállóját lazán le lehetne vinni 70-re.
Aki idáig olvasott, annak jutalomképpen a képek:
http://rcpilot.hu/gall/repulo/2510/20140223164458/ultimate_400_mm.html
20/943-6455

Nem elérhető BK_Attis

• Lakhely: Sajóörös
  • Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
  • Élni, Élni hagyni és embernek maradni!
    • Flying Angel
« Válasz #5 Dátum: 2014. Február 23. - 18:21:31 »
Hmmm, kicsi, könnyű, pazar!  ;) ;) ;)
Meglátjuk repül-e...  ::)
Végcél a kék ég vagy? 2,4Ghz/2,4Ghz
Üdv: Krajcz Attila
0670/325-6476
borsodircmodell.info@gmail.com

Nem elérhető csancsi

• Jedi
    • Best-Autórent
« Válasz #6 Dátum: 2014. Február 23. - 18:46:59 »
Hmmm, kicsi, könnyű, pazar!  ;) ;) ;)
Meglátjuk repül-e...  ::)

Mint az állat!
Sokkal lassabbra számítottam... Terembe még nem fér be, de még alakítok rajta. Viszont gyenge szélben is tud repülni a 95 g ellenére is! Húsvétkor megyünk legközelebb, akkor megmutatom.
20/943-6455

Nem elérhető BK_Attis

• Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
    • Flying Angel
« Válasz #7 Dátum: 2014. Március 09. - 20:29:28 »
Majd megnézzük!  ;)
0670/325-6476

Nem elérhető csancsi

• Jedi
    • Best-Autórent
« Válasz #8 Dátum: 2014. Március 09. - 21:26:53 »
Voltunk otthon ezen a hétvégén, de a szél nem igazán 95 g-os repülőhöz volt kitalálva. Ki se mentünk repülni. :(
20/943-6455

Nem elérhető csancsi

• Jedi
    • Best-Autórent
« Válasz #9 Dátum: 2014. Március 19. - 08:07:54 »
Lezárult az ultrakönnyű-építő verseny, számomra érdekes eredménnyel:
"Sajnálattal látom, hogy ez téma sem mozgatta meg a fantáziátokat!  :'(
A kiesőkön kívűl.  :-\
Így sajnos zárom a témát és a nyeremény sem kerűl kiosztásra.  :)"

Ezt nem értem, hiszen én indultam, publikáltam is az építést, videót még nem csináltam, de ez nem kizáró ok...

Leszarom a nyereményt, nincs is rá szükségem. De egy hátbaveregetés jól esett volna.
A másik, ami rosszul esik, hogy Attila töri magát a versenyekkel, bemutatókkal, érdeklődő is van rá, aztán elpárolognak az emberek. Azt azért tudjátok, hogy a másik fórumon semmi ilyesmi nincs, ugye? Ott ha magadnak nem szervezel, akkor nincs semmi.

20/943-6455

Nem elérhető BK_Attis

• Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
    • Flying Angel
« Válasz #10 Dátum: 2014. Március 19. - 08:23:09 »
Sziasztok!

Sajnálom.
Ez van srácok!  :'(

Van még valaki aki indult?  ???

Szia csancsi!

Én kérdeztem de nem válaszolt senki...
Most hibáztam hogy nem néztem vissza a hsz-ket de mentségemre
szóljon egyedűl már nem látom át a Fórumot és nem beszélvr a rendezvényekről.
A témát vissza nyitom és ha nincs senkinek ellenvetése akkor eredményt
hirdetek....

Üdv.: Bk_Attis
0670/325-6476