először is kell egy stabil gép, mert egy idegbeteg gépet kurvanehéz vezetni szemüvegben:
ajánlom:
Easystar (mai napig az egyik legjobb fpv gép)
Csupaszárnyak
Skywalker
Ha ez megvan, akkor jöhet a technika. Mindíg azt kell először megnézni, hogy milyen hatótávon szeretnéd használni.
Ha 1,5km alatt: - akkor elég a 2.4es távirányításod, ezek kb tudják ezt a távolságot. Talán a jeti kevésbé. Földi hatótávtesztet mindenképpen érdemes csinálni.
- ha ebben a hatótávban gondolkodsz, akkor ilyen hatótávolságú videó adót érdemes választani. Ennél szempont az, hogy minnél kisebb legyen a teljesítménye, mert ha nagy teljesítményű videó adók zavarokat okozhatnak a géped irányításában (leülteti a vevőt pár száz méter után) és ha használsz OSD-t akkor annag a GPS moduljának a vételét is nagyon zavarja. (ez persze frekvencia fuggő)
Én erre a hatótávra nem ajánlok mást, csakis kizárólag az 5.8Ghz-es rendszert. 200mW. Semmit nem zavar a gépen, kicsi, kompakt. Súlyban kb a 10%-a annak amit belinkeltél és sokkal olcsóbb is. a súly azért fontos, mert távol kell tenni az adót minden mástól, amire a legalkalmasabb a gép farka. ha ide teszel egy 100g-os adót, akkor az orrába kell még plusz 500g hogy a súlypont megmaradjon.
Használható még esetleg az 1.2Ghz-es kínai adók (800mW), de ezek már zavarják a 2.4es rendszert a felharmónikusok miatt, szűrőket vagy nagy méretű gépet kell hozzá használni. Ezek az adók a ygári antennákkal kb 2km-t tudnak. Az áruk hasonló. 80$ körül
1,5km feletti hatótáv esetén:Ez már zsebbenyúlós. Eleve kell egy OSD ami közli a gép infóit veled, mert eltévedsz, elveszíted, nem érsz haza, stb.
Nem jó a 2.4es irányítás. Valamilyen LRS (Long Range System) rendszer kell (EzUHF {433Mhz}, Thomas Sherrer UHF {433Mhz, ilyen van nekem is}, DMD {868Mhz}, Victory Link {868Mhz, ez magyar fejlesztés}, Wifi erősítő, vagy más 2.4Ghz-es LRS {a wifi és internetátjátszók zavarják} ) ezek kb 50-80e Ft körül mozognak. nagy gép kell hozzá, mert nagy az antenna és meghatározott szögben kell elrendezni. ezek a cuccok kb 5-10km-t tudnak de vannak akik elmentek vele 22km-re is.
Ide valami combosabb videóadó kell. Nagy teljesítménynék pláne fontos, hogy ne használj tíltott frekvenciát, mint például a 900Mhz. Ide a 2.4Ghz vagy 1.2Ghz a legalkalmasabb. egy 1.2Ghz-es 1,5W-os videóadó jó antennákkal és esetleg egy előerősítővel tud 7km-t simán. Ez esetben kb 100$ az adó és mégy ennyi az előerősítő minimum + az antennák. Ekkor távolságnál megoldás lehet az irányított patch antenna (60fokban lát) ezekhez viszont valamilyen antenna forgató technika kell. Ez általában valamiylen telemetria alapon működő berendezés, ami a gép irányába fordítja az antennát.
A kamera lényegében mindegy a hatótávnál. talán csak annyi, hogy egyes LRS rendszereket főként a 433Mhz-eseket megzavarhatja a kamerákban és BEC-ekben lévő kapcsoló üzemű feszültség átalakítók.
A kamerát a gép szabja (milyen méretű, súlyú cuccot bír el) meg és a pénztárcád.
SD panelkamerák esetében a jobbak (Magasabb felbontású {TVL}, OSD - több eállíthatóság, pl a fénymérésnél, hogy az ég ne vakítsa el.) kb 80-120$ körül mozognak, de már lehet venni elfogadhatót 50$ért is. ez alattiakat nem ajánlom, hamar lecseréli az ember.
ajánlom:
sony kx 171, 191
OSD 480
http://cgi.ebay.com/SONY-CCD-Chipset-540TVL-Color-Board-Video-OSD-Camera-/320500499363?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4a9f5183a3Én most ilyet rendeltem, de még nem jött meg (nem tudom milyen):
http://www.lowpricerc.com/product_info.php?cPath=36&products_id=1031HD kamerák. Ezek általában drágábbak (100-280$ig) és nehezebbek, viszont cserébe SD kártyára megoldják a rögzítést még a repülőn, tehát jó minőségű felvételt kapsz. Bár az Élőkép funkciójuk általában nem olyan jó minőségű, még a panelkamerák minőségét sem nagyon érik el. Méretükből és súlyúkból adódóan nehét őket forgatni a gépen szervókkal.
Néhány jó HD kamera:
Gopro HD (a túl nagy látószőge egyeseket zavar 170fok)
Sony Webbie, bloggie (ennek meg túl kicsi a látószöge, olyan minta hávcsővel a fejeden vezetnél)
És ha ez mind megvan még kell egy szemüveg, vagy valami tákolt leárnyékolt lcd vagy laptop.