Szerző Téma: Balesetek, hibák, törések  (Megtekintve 35321 alkalommal)

Nem elérhető HC

• Jedi mester
  • Magi István
Re:Balesetek, hibák, törések
« Válasz #60 Dátum: 2010. Augusztus 21. - 10:05:59 »
Pontosan!
Nekem ha meglököm szépen egyenesen gurul, de felszálláskor míg lassú a sebesség erősen jobbra kanyarodik, mikor már van tempó (a függőleges már hatásos), megy egyenesen előre szépen.
Az is gond volt, hogy a startnál már kicsit húztam a magasságit, ez lenyomhatta kissé a farkát és az orrfutót meg-meg emelgetve az előre megvezetés még tovább romolhatott és ezért nagyon kanyarodott a motor elhúzatás (és a légcsavar forgásiránya) miatt.
Persze startnál az oldalkormány balra tolásával lehet ezt megfogni, de ahogy gyorsul, úgy kell visszaengedni (nehogy elmenjen balra).

Ma reggel meg a motorom szarakodott (2 kényszerleszállásom volt motorleállás miatt)! Kiszakítottam az orrfutómat... :-[
A földön és megemelve jól megy, de a levegőbe (főleg felszálláskor) visszaesek a fordulat és kész a katasztrófa.
Most javítom és keresem a hiba okát... ??? ::)

Nem elérhető BK_Attis

• Lakhely: Sajóörös
  • Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
  • Élni, Élni hagyni és embernek maradni!
    • Flying Angel
« Válasz #61 Dátum: 2010. Augusztus 21. - 10:44:34 »
A jelenséget HC kigurulásnál írta, nekem amikor csak kis gázzal gurultam a futó ferdesége miatt húzott jobbra.
Ha felszállás közben csinálja ezt, akkor természetesen az elhúzatás is okozhatja a hibát.
Végcél a kék ég vagy? 2,4Ghz/2,4Ghz
Üdv: Krajcz Attila
0670/325-6476
borsodircmodell.info@gmail.com

compcenter

• Vendég
« Válasz #62 Dátum: 2010. Augusztus 21. - 12:42:10 »
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LmCDQ03Yd24&feature=related[/youtube]

compcenter

• Vendég
« Válasz #63 Dátum: 2010. Augusztus 21. - 12:48:35 »
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ueg6Rr-s7oY&feature=related[/youtube]

compcenter

• Vendég
« Válasz #64 Dátum: 2010. Augusztus 21. - 12:53:44 »
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Qao_W-CM45o&feature=related[/youtube]

Nem elérhető HC

• Jedi mester
  • Magi István
« Válasz #65 Dátum: 2010. Augusztus 21. - 15:53:26 »
Ma egész nap ezzel foglalkoztam:
Ma reggel két (egy szerencsés és egy szerencsétlen) kényszerleszállásom volt motorleállás miatt. A jelenség a következő volt:
A motor (7.5ccm Hype) a földön jól teljesített, de a levegőbe hol 5 perc, hol a felszállás vége felé) elgyengült (1× le is állt).
Sajnos ebből egy orrfutó kitörés és a gép aljának betörése lett (miért mindig a legutolső leszálláskor törik a gép?!  :D).
Először a túlnyomásos rendszerre gyanakodtam, vagy valami dugulás (keresztmetszet szűkülésre).
Kiszedtem a tankot és vízalatti túlnyomáspróbának tettem ki, de minden ok-s volt. A csövek nem voltak eldugulva, szennyeződve. A hangtompítót is megfújtam, az is ok-s volt.
Az összes (!!) csövet szemmel átvizsgáltam de nem láttam gondot.
Majd bele fújtam a porlasztóba és ekkor furcsa sziszegést hallottam. A porlasztó "remote" stílusú, így az összekötő csövet igen alaposan ismét szemügyre vettem.

(ez már a kicserélt összekötő csöves kép)

Normál esetbe nem látszik semmi, de megtörve!

Ez a pici lyuk szívatott ma (és miatta törtem a gépet)!

Ha valakinek ilyesmi tünete lenne, a csöveket megtörve  (!) ellenőrizze cm-ről, cm-re!

Nem elérhető HC

• Jedi mester
  • Magi István
« Válasz #66 Dátum: 2010. Augusztus 21. - 15:57:52 »
Egy másik probléma lehetőség:
sokan M3-as csavar használnak a tankoló cső lezárására. Ez szerintem rossz megoldás a csavar menete mentén kifújódóható túlnyomás miatt (tömítetlenség)!
Helyette sokkal jobb egy megfelelő méretű alu szegecs:

compcenter

• Vendég
« Válasz #67 Dátum: 2010. Augusztus 21. - 16:47:02 »
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Yj2NEfDGcq4&feature=related[/youtube]

compcenter

• Vendég
« Válasz #68 Dátum: 2010. Augusztus 21. - 16:54:49 »
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rDIp4YCEaDw&feature=related[/youtube]

compcenter

• Vendég
« Válasz #69 Dátum: 2010. Augusztus 21. - 16:57:55 »
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=I_b_jYUM23w&NR=1[/youtube]

compcenter

• Vendég
« Válasz #70 Dátum: 2010. Augusztus 22. - 06:35:57 »
Pontosan!
Nekem ha meglököm szépen egyenesen gurul, de felszálláskor míg lassú a sebesség erősen jobbra kanyarodik, mikor már van tempó (a függőleges már hatásos), megy egyenesen előre szépen.
Az is gond volt, hogy a startnál már kicsit húztam a magasságit, ez lenyomhatta kissé a farkát és az orrfutót meg-meg emelgetve az előre megvezetés még tovább romolhatott és ezért nagyon kanyarodott a motor elhúzatás (és a légcsavar forgásiránya) miatt.
Persze startnál az oldalkormány balra tolásával lehet ezt megfogni, de ahogy gyorsul, úgy kell visszaengedni (nehogy elmenjen balra).

Ma reggel meg a motorom szarakodott (2 kényszerleszállásom volt motorleállás miatt)! Kiszakítottam az orrfutómat... :-[
A földön és megemelve jól megy, de a levegőbe (főleg felszálláskor) visszaesek a fordulat és kész a katasztrófa.
Most javítom és keresem a hiba okát... ??? ::)

HC

Kösd  vissza az orfutót kormányozhatóra

Nem elérhető BK_Attis

• Lakhely: Sajóörös
  • Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
  • Élni, Élni hagyni és embernek maradni!
    • Flying Angel
« Válasz #71 Dátum: 2010. Augusztus 22. - 08:41:15 »

Normál esetbe nem látszik semmi, de megtörve!

Ez a pici lyuk szívatott ma (és miatta törtem a gépet)!

Ha valakinek ilyesmi tünete lenne, a csöveket megtörve  (!) ellenőrizze cm-ről, cm-re!

HC, még jó hogy észre vetted ezen az vékony csővőn a sérülést!
Végcél a kék ég vagy? 2,4Ghz/2,4Ghz
Üdv: Krajcz Attila
0670/325-6476
borsodircmodell.info@gmail.com

Nem elérhető HC

• Jedi mester
  • Magi István
« Válasz #72 Dátum: 2010. Augusztus 22. - 10:47:45 »
Már kezdem megtanulni a felszállást (enyhén húzva a magasságit + folyamatosan kompenzálni az oldalkormánnyal)!
Megtanulom én ezt!  ;D

Nem elérhető

• Jedi mester
« Válasz #73 Dátum: 2010. Augusztus 22. - 11:15:00 »
Én is beállok a sorba. Tegnap alkonyatkor egyszeráen nem tudtam megítélni a távolságot és leszálláskor telibetrafáltam a robbanós decatlonnal egyet a reptéren felállított szalmagombócokból. Döbbenetes volt. Én azt hittem, hogy a gép közelebb van felém és előtte elrepülök, HC meg Cirby meg úgy látta hogy mögötte fogok elrepülni. Mind a hárman egymásranéztünk, hogy hogy került oda az a gombóc. majdnem frontálisan, kicsit az egyik szárnyvéggel kaptam telibe a gombóz oldalát.

Ez a gép elpusztíthatatlan. Hihhetetlen, mit kibír. egészen konkrétan a károk a következők:
- prop eltört
- a cseszterton egy hangyafasznyit meghajlott (most már legalább lesz a szárnyban V állás  :))
- az oldalkormányból és az egyik alsó szárny támasztékból kiugrott a snapper (nem törött, csak kiugrott.)
és ennyi.

Majd azért még jobban átnézem, de nem láttam eddig rajta semmi más sérülést.

http://indafoto.hu/jpeti/image/9035763-5144c2fa/317443

Nem elérhető HC

• Jedi mester
  • Magi István
« Válasz #74 Dátum: 2010. Augusztus 22. - 11:40:09 »
Le a kalappal a Decathlon előtt! Én azt hittem atomjaira esett, de ez egy igazi elpusztíthatatlan gép!  ;D
Piszok mázli volt, hogy a motor frontálisan kapta a "hortobágyit" és nem valamelyik szárnyvég csak, így az energiát az egész törzs fogta fel. Az is mázli, hogy a hortobágyi végét próbálta kifúrni és nem az oldalát (ott ugyanis háló volt)!
Töréstesztből 5-ös!!! :D