Szerző Téma: ULTRON  (Megtekintve 4906 alkalommal)

Nem elérhető TEK

• Padawan
ULTRON
« Dátum: 2012. Január 01. - 16:11:11 »

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=748176

A tortenet ugy kezdodik, hogy elmentem a praktikerbe balzat venni. Sajnos a keszlet teljesen ki volt fosztva. Csalodott tavozasom a parkettaosztalyon keresztul vezetett, ahol meglattam az "anyagot". Egybol beugrott, hogy sokan epitenek belole. Szoval boldogsagtol sugarzo arccal, az anyaggal a kezemben tavoztam.

Mivel ez lesz az elso gepem, es mar tudok mast is, akinek ez lesz majd az elso gepe, biztos hasznos lesz, ha leirom a tapasztalataimat is.
Nameg itt tehetem majd fel a tapasztaltabb embereknek a kerdeseket, ha elekadok, es nem mas topikot offolok szet.

Nem elérhető HC

• Jedi mester
  • Magi István
Re:ULTRON
« Válasz #1 Dátum: 2012. Január 01. - 16:13:15 »
Jó választás! Sok sikert!!!

Az enyém:
http://file.emiter.hu/index.php?dir=Modellezes%2FUltron%2F

Nem elérhető TEK

• Padawan
Az anyag
« Válasz #2 Dátum: 2012. Január 01. - 16:16:57 »
Az anyag:

Hat ez lenne. Masok 5mm-es vastagsagut hasznalnak, de nekem ezt osztottak. A terv is 3mm-es es 6mm-es depront hasznal.
A vastagsaga egyebkent inkabb csak 2.5mm.

Nem elérhető TEK

• Padawan
A tervrajz
« Válasz #3 Dátum: 2012. Január 01. - 16:37:44 »
Mar az elejen problemaba utkoztem. Mar rengeteg papirszemetet legyartottam egy masik gep tervrajzat probalva A4-es lapokra bontani.
Sehogyan sem akartak egymashoz passzolni a lapok. Gondoltam rossz a darabolo program, de az jo. Esetleg en vagyok bena. De mikor csak ket lapot probaltam egymashoz illeszteni a hosszabbik oldaluk menten es ugy sem passzolt, kiderult hogy a nyomtato a ludas.

Szoval nem is probaltam egybeilleszteni az egeszet. A legnagyobb alkatreszek 3 lapra, nehany 2 lapra, a legtobb pedig 1 lapra fer ki.
A lapok rovidebb oldalan nem okozott gondot az illesztes, ugy nez ki, hogy csak hossziranyban torzit a nyomtatom.

Az eredeti darabolason vannak ugy elhelyezve alkatreszek, hogy ketto vagy negy lapon van, mikozben egy lapra is rafer. Ezeket en egy lapra nyomtatgattam.
A szarny boritasa a legnagyobb, eredetileg negy lapos, de a hajtasra szimmetrikus ezert csak a fele lett kinyomtatva.

Nyomtatas es ragasztas utan szepen kivagdostam oket, mar-mar szabonak erezven magam a rengeteg szabasminta kozott.
Az elejen meg atrajzoltam a mintat a lapokra, ami a torzs komplex formaja miat valoszinu erdemes is. De a penge olyan jol viszi az anyogot, hogy a vegefele mar annyira bator voltam, hogy kozvetlen a szabasminta menten vagtam korbe. A szabasmintat vekony maszkoloszalaggal, miutan elfogyott, gagyi szigszalaggal nehany helyen togzitettem, hogy el ne csusszon.

Nem elérhető TEK

• Padawan
A ragaszto
« Válasz #4 Dátum: 2012. Január 01. - 16:51:26 »
Meg a praktikerben eszembe jutott, hogy az UHU Por ragaszto valo hozza. Volt is keszleten.
En nem szeretem a kontakt ragasztokat, nem mintha nem orulnek annak, hogy osszeillesztem es mar kesz is. A legnagyobb baj szerintem az, hogy tul suru es gyorsan szarad. Keptelen vagyok pontosan adagolni.

Mivel a csuro es az oldalkormany 6 mm-es, en ket lapot ragasztottam ossze. Hivatalosan, ahogy ra van irva a dobozra. Mindket felet telibekentem, 10 perc szaradas utan osszeillesztettem. Eddig minden szep es jo, de mar ekkor sejtettem hogy gond van, mert elfogyott a ragaszto fele.

Hat most elovettem a konyhai merleget:

5 gramm ragaszto!  :o   Biztos jo eros.  :)
Szoval ugy nez ki, hogy rogton az elejen sikerult selejtet gyartanom.

Nem elérhető TEK

• Padawan
Alternativ
« Válasz #5 Dátum: 2012. Január 01. - 17:03:15 »
Mivel a draga uhu gyorsan fogy, igy elkeztem mas ragasztot keresni.
Kontakt ragasztonal maradva, a legismertebb a palmatex, mindenkinek van otthon belole.
Nem jo. Eltunik alola a hab.

Raadasul az adagolas modja sem szimpatikus, most probaragasztast vegeztem vekony ketoldalas ragasztoval.

A csuroket es az oldalkormany lapjait ezzel fogom osszeragasztani.
De probakepp kiprobaltam bonyolultabb formakat is, hatha lehetne mindenhova ezt hasznalni. A szarnynal talan, a torzs viszont necces.

Sajnos a szetvalasztasos probanal a ragasztas enged nem az anyag.
Persze az a kerdes, hogy a szetvalasztasi ero milyen messze van az anyagszakadasihoz kepest.

Nem elérhető TEK

• Padawan
Szabasminta
« Válasz #6 Dátum: 2012. Január 01. - 17:25:17 »
Mara abbahagyom, mert menni kell dolgozni, de meg leirom gyorsan, hogy ellenorizzuk le a szabasmintat mielott kivagjuk az anyagot.
Ami problemak nalam eddig elojottek, ami vagy a terv vagy a nyomtato esetleg az en pontossagom szamlajara lehet irni:
- a vizszintes vezersiknak tul mely a kivagasa a torzson
- az elso szarnyborda kilepo feloli resze valamint a masodik borda tul sovany
- a szarny kilepo ele es a belso ele nem sikerult pont derekszogure, csak 1-2mm ami konnyen korrigalhato, de megiscsak jobb pontosan kivagni

Boldog ujevet mindenkinek!

Nem elérhető BK_Attis

• Lakhely: Sajóörös
  • Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
  • Élni, Élni hagyni és embernek maradni!
    • Flying Angel
« Válasz #7 Dátum: 2012. Január 01. - 17:26:50 »
 :o :o :o
Végcél a kék ég vagy? 2,4Ghz/2,4Ghz
Üdv: Krajcz Attila
0670/325-6476
borsodircmodell.info@gmail.com

Nem elérhető gzax

• Jedi Mester Moderátor
  • Jedi mester
  • Noszmüller Gábor Madocsa & Paks ;-)
« Válasz #8 Dátum: 2012. Január 01. - 20:33:06 »
Hy TEK

Nézd meg ezt a topikot hátha segít de ha nem akkor egy szintel feljebb van a Rock roll-ról egy topik.

Üdv:Noszmüller  Gábor  +36 20/345-10-74
Spectrum DX7

Nem elérhető TEK

• Padawan
ragacs
« Válasz #9 Dátum: 2012. Január 02. - 16:07:24 »
Nagyon jo otlet ez a purhabos ragasztas. Bar a masik alternativa jobban tettszik. Most elolvastam ennek a rollcoll-nak a hasznalatijat. Ugy nez ki, hogy lassabban kot mint az uhu, es meg vizzel higithato is.
Nem tudom milyen a halmazallapota, de talan kis ecsettel is felhordhato. Holnap be is igrok a TTL-be, hatha van nekik valami hasonlo.

Nem elérhető TEK

• Padawan
Szarny
« Válasz #10 Dátum: 2012. Január 02. - 16:27:48 »

A szarnyam is lassan kesz. Ugy csinaltam ahogy masok is. A beleponel ragasztoszalaggal leragasztottam, hogy a hajtast jobban viselje. En egy kicsit erosebb fajtat hasznaltam, idovel majd ki fog derulni, hogy jobban viseli-e az igenybevetelt.
Mielott beragaszottam volna a bordakat, formara hajtottam a lapot. Azert meg kellett dolgozni, hogy nagyjabol profil alakja legyen.
Eloszor az egyik felere felragasztottam a bordakat ugy, hogy megvartam hogy az uhu megszaradjon. Ezutan letesztelem, hogy hogy tudom a masik felet rahajtani a bordakra. Nem kockaztattam. Amint bekentem a ragasztasi feluleteket uhu-val, azonnal illesztettem is a masik felet. Igy volt lehetosegem pontosan beallitani. A kilepo elt meg nem ragasztottam ossze, de ez mar gyerekjatek lesz.

Mint irtam, a bordak mereteivel gond volt, de kis csiszolassal korrigaltam.
A szarny vegenek lezarasa sincs kidolgozva a tervrajzon, ezt majd ki kellesz talalnom.

Tapsi

• Vendég
« Válasz #11 Dátum: 2012. Január 02. - 20:24:20 »
Tudom, hogy nagyon alapos vagy, gondoltam, hogy nem csapod össze. Tetszik a szárny, kíváncsian várom a folytatást. :)

Nem elérhető Blériot

• Kamikáze
  • **
  • Kamikaze
« Válasz #12 Dátum: 2012. Január 02. - 20:39:54 »
Szépen dolgozol !  Az első készített gépem egy Ultron volt.  Nagyon élveztem vele a repülést annak ellenére, hogy nem motoroztam túl. (kék csoda 100W) Az "idősebb" modellezők erősebb motor javasolnak ebbe a gépbe, és ebben igazuk is van. 100W-tal repül, de figurázni meglehetősen körülményes -illetve nem lehet -  vele. Egyébként a testvére már egy éve kész, de a bemotorozás még várat magára.

Elképzelésem szerint egy Rc- Timer 2826-10 (Kv 1400, 205W, 50g) ) motor lenne benne. Ebben viszont valaki tanácsot adhatna. Ez a motor nem nehéz bele tekintettel arra, hogy 50 g-os

Tapsi

• Vendég
« Válasz #13 Dátum: 2012. Január 02. - 21:14:10 »
Vannak nálam tapasztaltabbak is, de azért elmondom a véleményem. Nézd meg a motor milyen húzóerővel bír, hány gr-os géphez ajánlják, milyen proppal. Ezen felül ellenőrizd, hogy a nehezebb motorral a súlypont beállítható-e nagyobb ellensúly bepakolása nélkül. Valamint, hogy a szabályzó elbírja-e. Érdemes a szabit egy kicsit túlméretezni.

Nem elérhető HC

• Jedi mester
  • Magi István
« Válasz #14 Dátum: 2012. Január 03. - 06:55:46 »
Nekem a második motor egy 220W-os, 2200kV-s volt és nagyon bevált (tempós, sebes gép lett belőle). Kell neki az erő!