Szerző Téma: Pilatus PC-21 - 125cm építése  (Megtekintve 2030 alkalommal)

Nem elérhető Qlacs

• Kamikáze
  • **
Pilatus PC-21 - 125cm építése
« Dátum: 2024. Február 20. - 20:27:08 »
Sziasztok!

Szeretném bemutatni nektek az egyik projektem, melynek építése ilyen-olyan okok miatt már 2020 óta tart.
Ennyi idő alatt bizonyára egy sokkal nagyobb, sokkal jobban kidolgozott repcsit is el lehetett volna készíteni :)
Azonban sok minden történt ezidő alatt, illetve az építéshez szükséges feltételek/körülményeim is folyamatosan változtak.
Egy garzonban kezdődött az építés, mostanra egy viszonylag jó kis műhelyt (tárolót) sikerült berendezni, hogy ne a lakásban kelljen porolni és megmaradjon a családi béke is :)

A kezdeti motivációm az volt, hogy legyen egy nem túl nagy, fa szerkezetű, "viszonylag igényesen" elkészített, elektromos modellem (a hab vackok mellett :) ). Többek között a PC-21 formája volt az ami megfogott.
Sok hibát elkövettem építés közben, ezeknek egy része a tapasztalatlanság miatt volt, más része pedig tervrajz hibái miatt. Néhány helyen kidolgozatlannak találtam, illetve a törzs bordák ívei/méretei is eltértek egymástól itt-ott. Mellékelek egy képet erről is, de inkább csak elrettentő példának :)

Ennek ellenére úgy gondolom, viszonylag vállalható lett a végeredmény, bár még az orrburkolat és a kabin tető nincs kész.
Remélem tetszeni fog nektek is!
Szívesen fogadom a tanácsokat, a jövőre nézve! :)

Néhány nyers adat:
Fesztáv: 125 cm
Felszálló súly: ~2050g (3 cellás akksival, kabin, orrbukolat nélkül...)
Motor: KAVAN C3542-1000
Szabi: KAVAN 60A
Légcsavar: FMS PC-21 -nek a légcsavarját  + orrkúpját kapta. 10x5-ös azt hiszem.
Szervók: Kavan GO-13MG

Néhány héttel ezelőtt eljuttottam odáig, hogy berepülhető állapotba került a madár, ennek a képet itt láthatjátok: Tiszaújváros és Sajóörös vonzás körzete

És az említett tervrajz:

Nem elérhető Qlacs

• Kamikáze
  • **
Re:Pilatus PC-21 - 125cm építése
« Válasz #1 Dátum: 2024. Február 20. - 22:11:57 »
Egy adag fa meg pár alkatrész "frissen a futártól"... 2020-ban még egy kicsit olcsóbban hozzá lehetett jutni ezekhez (ami a balsát illeti).
Végülis nem volt olyan nagy az anyagszükséglete a projektnek, kb. így alakult:
5 x   Balsalap 3mm
2 x   Balsalap 2mm
10 x   Balsalap 1,5mm
1 x   Balsalap 6mm
1 x   Balsalap 20mm
2 x   Rétegelt lemez 3mm (300x500)
8 x   Fenyőléc 3x5mm
2 x   Fenyőléc 3x4mm

(A képek sajnos nem lettek top minőségűek)

A szárny építésével kezdődött a projekt.
A tőbordák 3mm rétegeltből, a többi borda 3mm balsából készült.
A sablonokat stift ragasztóval felraragsztottam, majd jöhetett a vágás, csiszolás, reszelés (a tartó lécek helyeinek kialakításához).

A bordák elkészítése után jöhetett az összeépítés... a főtartókat lefogattam hulladék rétegelttel.

'

Itt egy kicsit vakarásznom kellett a fejem... ahogy látszik, a főtartó az első bordánál a hurhossz második felére esik, míg az utolsónál, inkább az elejére. Ami miatt egy picit' meg volt csavarodva az egész szárnyprofil.

Már nem emlékszem miért, de végülis arra a következtetésre jutottam, hogyha egy fenyőléccel megtámasztom a bordák végeit, akkor pont jó lesz a csavarodás (azaz nem lesz csavarodás, vagy egy nagyon pici pozitív csavarás lesz a végek felé... már nem emlékszem).

A tőbordákat pontos és egyforma állásszögéhez, csináltam "sablont", egy kis hulladékból.

A pandémia elején készült a kép, ez volt a "munkahelyem", a céges PC-vel :D
Pont elfért a konyhaasztalon a két szárnyfél.

A főtartók fészkét utólag alakítottam ki. Hogy miért? Passz... jó ötletnek tűnt. De végülis nem volt vele gond, a fúró és a tűreszelő mindent megoldott. Illetve így nem kellett külön "alkatérszként" kezelni a bordák főtartó előtti és utáni részét az összeállítás során.

Főtartó próba. Végülis 1db 3 mm-es rétegeltből készítettem el, remélem elég lesz.

Az első 3 borda között ledobozoltam a főtartó, illetve felkerültek a belépőélek is.

Gyorsan le is chekoltam, a konklúzió valami ilyesmi volt: "Jó lesz" :)

Holnap folyt. köv...

Ui.:
Hetek óta tervezem megosztani ezt a projektet, nem gondoltam, hogy mire erőt veszek magamon pályázó is leszek :D ;)

Nem elérhető Qlacs

• Kamikáze
  • **
« Válasz #2 Dátum: 2024. Február 21. - 07:08:46 »
Idézet
... arra a következtetésre jutottam, hogyha egy fenyőléccel megtámasztom a bordák végeit, akkor pont jó lesz a csavarodás (azaz nem lesz csavarodás, vagy egy nagyon pici pozitív csavarás lesz a végek felé... már nem emlékszem).

Pontosítok, pici negatív csavarás került bele.

Nem elérhető Qlacs

• Kamikáze
  • **
« Válasz #3 Dátum: 2024. Február 21. - 07:30:15 »
A szárny full torziós borítást kapott, de előtte még beragasztottam a futómű és a "szervó dekni" tartókat.

Nem elérhető BK_Attis

• Lakhely: Sajóörös
  • Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
  • Élni, Élni hagyni és embernek maradni!
    • Flying Angel
« Válasz #4 Dátum: 2024. Február 21. - 11:34:40 »
Szia Qlacs!

Ezt az építés figyelemmel kisérem!  ;)
Gratulálok hozzá! :)

Majd az építési leírás végén egy kis videót Én is teszek fel. ;)
Végcél a kék ég vagy? 2,4Ghz/2,4Ghz
Üdv: Krajcz Attila
0670/325-6476
borsodircmodell.info@gmail.com

Nem elérhető Qlacs

• Kamikáze
  • **
« Válasz #5 Dátum: 2024. Február 21. - 19:31:23 »
Szia Attila!

Köszönöm!
Igazság szerint nem vagyok arra a repülésére túl büszke :D
Nem voltak ideálisak a körülmények, illetve igényli a 4S-t is a gép... ahogy beszéltük.
Lesz még erről jobb felvétel, főleg ha teljesen elkészül :D ;)

Nem elérhető Qlacs

• Kamikáze
  • **
« Válasz #6 Dátum: 2024. Február 21. - 20:03:45 »
A törzs elkészítésével kellett a legtöbbet pepecselnem, az említettett tervrajzi hibák miatt (a bordák hibásan voltak méretezve, hibásak voltak az íveik, etc.). Ebből próbáltam a legtöbbet kihozni, a lehető legkevesebb energiával ami aztán vissza is ütött a törzs borításánál, de ne szaladjunk előre. Mostmár ezt is máshogy oldanám meg.

Nem elérhető BK_Attis

• Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
    • Flying Angel
« Válasz #7 Dátum: 2024. Február 21. - 20:13:32 »
Szia Attila!

Köszönöm!
Igazság szerint nem vagyok arra a repülésére túl büszke :D
Nem voltak ideálisak a körülmények, illetve igényli a 4S-t is a gép... ahogy beszéltük.
Lesz még erről jobb felvétel, főleg ha teljesen elkészül :D ;)

Szia!

Akkor csak a felszállás és a leszállás lesz rajta!  ;D ;D ;D
Az jó volt!  ;)
0670/325-6476

Nem elérhető Qlacs

• Kamikáze
  • **
« Válasz #8 Dátum: 2024. Február 22. - 08:23:07 »
Akkor csak a felszállás és a leszállás lesz rajta!  ;D ;D ;D
Az jó volt!  ;)

Okés :D

Közben elkészültek a vezérsíkok is.

A kabin záró bordái is ragasztásra kerültek.

Illetve a szervó tartó is. Ez még alulról kapott egy 5x15-ös erősítést, ahol a találkozik a törzzsel (valamelyest látszik a képen is).

Egy gyors próba, már azt hittem lassan kész is lesz(megjegyzem, itt még mindig csak 2021-et írtunk :D ), nagyobbat nem is tévedhettem volna.

Következhetett a törzs borítás. A könnyebb ragasztás/illesztés érdekében, egy kis extra paddingot ragasztottam a bordák szélére.

Ahhoz hogy megtaláljam a megfelelő íveket/méreteket a borításához, egy papírlapot világítottam át alulról. Ez pontsan kirajzolta a "lyukakat", melyeket aztán ceruzával megjelöltem, körbevágtam és trimmeltem. Majd átvittem balsa lapokra.

Itt látható az eredmény és annak az adósságnak a törlesztése is, ami korábban vétettem (és amelyben hibázott a tervrajz). Ideális esetben nem lenne ott az az utolsó törés, a törzs ívében (borításában).
+1 hiba, enyhén nedvesíteni kellett volna a ragasztás előtt a borító lapokat. Ennek hiányában egy enyhe homorodást sikerült belevinni (a későbi csiszolás, kittelés nagyjából eltüntette).

A szárny mögötti balsa blokk "faragása" is sorra került. Először durvább, majd finomabb eszközökkel.

Egy gyors próba... a későbbiekben, ragasztás után még itt azért jobban eldolgoztam az íveket.

A szárnyvégek is ragasztásra kerültek. Itt aztán jó nagy ráhagyással dolgoztam... néhányszor neki is kellett futni, hogy elnyerjék végleges formájukat a wingletek, hamarosan folyt. köv.

Nem elérhető Qlacs

• Kamikáze
  • **
« Válasz #9 Dátum: 2024. Február 24. - 10:20:20 »
Folytatódjék a törzs, a szárnytövek kialakításával.

Balsa lapokból csináltam egy ilyen kis "padkát",mely követi a szárny ívét.
Ezután vastagabb lapokból, nagyobb ráhagyással, rá tudtam "pakolni" egy csiszolható, formázható részt (blokkot).

Ez a rész is több nekifutás után érte el a végleges formáját. Itt még nagyon az elején volt...

A szárnyvégek is alakulóban...

Jöhetett a futómű. Először egy kisebb átmérőjű kereket terveztem előre rakni, h élethűbb legyen... de nem nézett ki jól és funkcionálisan is rosszabb lett volna, elengedtem később és 3 egyforma kereket kapott.

Utolsó képek a szárnyról fóliázás előtt. Kittelve, csiszolva, wingletek is már a végleges formájukban...

Nem elérhető Qlacs

• Kamikáze
  • **
« Válasz #10 Dátum: 2024. Február 25. - 08:15:22 »
Jöhetett a fóliázás, az egyik kedvenc részem. Ilyenkor dől el, milyen lesz a szekezet végső megjelenése.
Még nem tökéletes, de 3 lépésről jól néz ki.

A matricákat öntapadós fóliából vágtam ki, lézer vágóval.

Nem elérhető Qlacs

• Kamikáze
  • **
« Válasz #11 Dátum: 2024. Február 26. - 09:09:55 »
A kabin formája is elkészült, ennek a lépéseit láthatjátok alább:

Eredetileg vákumformázni szerettem volna a pilótafülkét PET fóliából.
Hát, ez nem jött össze, több próba után sem.
Nagyobb vákumformázóra lenne szükség, azonban ennél nagyobb keret nem fér el a sütőben, stb-stb.
Kicsit sérült a forma is, a hő miatt, de meg tudtam menteni.

Jelenlegi terv szerint, üveg- és szénszálas anyagokból fog elkészülni az motorburkolat és a pilótafülke. Ezzel elveszti a pilóta fülke az átlátszóságát, víztisztaságát, de valamit valamiért.

Nem elérhető Qlacs

• Kamikáze
  • **
« Válasz #12 Dátum: 2024. Február 27. - 20:31:55 »
A törzs is fóliázásra került. Na itt szenvedtem a negatív ívekkel.

Vágja a lézer a motortartó bakot. (Hamarosan lesz egy full lézervágott projektem is.)

Két verzió készült, a jobb oldali volt az első... feleslegesen nagy bumszli valami lett, nem lehetett rendesen pozícionálni, kilógott volna az motorburkolat alól. Ezért készítettem egy karcsúbbat (bal oldali).

Egy gyors guruló próba... itt már azért látszott a vége.

Kicsit farigcsálni kellett az orrburkolat hátlapját, hogy "működjön" a Kavan légcsavar felfogatójával, de végülis megoldottam.
Illetve centírozni kellett, iszonyat kiegyenlítetlen volt a légcsavar, már próbáltam az egyik irányból elvenni, az ellenkező irányból hozzáadni súlyt... de még mindig nem az igazi. Mielőtt megkapja a 4 cellás akksit, még dolgozni kell majd rajta.

Nem elérhető Qlacs

• Kamikáze
  • **
« Válasz #13 Dátum: 2024. Február 28. - 11:50:21 »
A berepülés napján készült képek:

Így áll most a projekt.

Nem elérhető BK_Attis

• Jedi Mesterek Mestere
  • Jedi mester
    • Flying Angel
« Válasz #14 Dátum: 2024. Február 28. - 19:43:53 »
Szia Qlacs!

Milyen szépen repült elsőre is már! ;)
0670/325-6476