Helo!
Ezt egy másik fórumból loptam!
"a hűtőgépkompresszor nem igazán jó nagyvákuum elérésére, inkább nagy nyomásra jó (25 bar-os nyomásmérőt kiakasztotta...).
Működése: ez egy zárt motorkompresszor, a motor és a kompresszor egy zárt térben van, de a komprezzsor szívócsonkja a nem kívülről, hanem közvetlenül a motortérből szív, tehát a motortér egy puffertartály szerepét is betölti. A motor olajba lóg a kenés miatt. Ez az olaj e speciális olaj, mely a freont (R12 = CCl2F2) jól oldja! A motor tengelye egy kis szivattyú, mely az olajat felszívja, és szétporlasztja a jó kenés miatt. A kompresszor egy kis dugattyús szerkezet, ennek is kell a kenés. Ezt a motortérből beszívott gázban lévő olajcseppecskék biztosítják.
Ha kompresszornak akarod használni, akkor a kimenetre olajfogót kell tenni, az olajat pedig időnként pótolni kell (jó a transzformátorolaj is).
Vákuumszivattyúnak nem igazán jó több ok miatt sem:
*nagy a motortér
*az olaj nagyon sokáig ereszti magából a freont (NEM MÉRGEZŐ, csak akkor van baj, ha a levegőt kiszorítja, lévén nehezebb nála). Vákuum alatt veszettül habzik nagyon sokáig...
A kompresszor indítása: a gyári indítóreléjét használd hozzá.
Ez egyébként semmi mást nem csinál, mint az indulási idő alatt a segédtekercsnek (aminek az elektromos ellenállása más, mint a fő tekercsé, mert azt sárgaréz huzalból készítik, míg a fő tekercset vörösrézből, legalábbis abban a gépben, amit szétszadtem) is odakapcsolja a hálózati feszültséget. Onnan tudja, hogy mikor kell lekapcsolni, hogy az átfolyó áram lecsökken az indulási áramhoz képest, ez a kisebb áram már nrm tudja behúzva tartani az indító elét.
A nagyobb hűtőgépeken kondenzátorral indol az aggregát.
Befőttes üvegben ne csinálj nagyvákuumot, mert szó szerint felrobban (Láttam ilyet!)! Egy hibátlan gömblombikkal, amin nincs még egy picike törési csillag sem, nyugodtan kísérletezhetsz, de a plexi védőálarcot ne felejtsd el használni!
Akkora vákuumot, ami Neked kell, egy kémialaborban használatos vákuumszivattyúval (nem vízsugárszivattyúval!) kényelmesen el lehet érni:0,3-0,5Hgmm (a légköri nyomás kb 760 Hgmm) "